Буябес

Получава се достатъчно бульон за 12 души с достатъчно риба за шестима. Няма смисъл да се приготвя това ястие в малки количества – затова рецептата е за двойно количество бульон, така че да можете да го замразите за друг път. Ще са ви нужни много голяма те

15 May 2012 12:33
Буябес
80 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 370
  • маз 15
  • нас. маз 2
  • въгл 13
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 46
  • сол 2

Продукти


[b]ЗА БУЛЬОНА[/b]
2 кг различни цели риби, почистени и едро нарязани
130 мл зехтин
голяма връзка босилек, половината накълцан, останалият – цял
малки връзки тарос, мащерка и розмарин
3 звезди анасон, натрошен
2 ч.л. семена от фенел
1 ч.л. счукани близалца шафран
1 глава фенел, едро накълцана
1 глава лук, накълцана
2 моркова, нарязани
2 стръка праз, почистени от тъмнозелените листа и накълцани
1 червена чушка, почистена и накълцана
3 големи скилидки чесън, накълцани
150 мл сухо бяло вино
2 л рибен бульон или вода
6 узрели домата, накълцани

[b]ЗА ПОДНАСЯНЕ[/b]
800 г рибни филета без кожа, нарязани на хапки
12 лангустини или около 300 г сурови тигрови скариди с обвивката
шепа босилек, накъсан
Поднесете със запечени филийки и чеснов пастет – вижте рецептите долу

Приготвяне

1. Започнете бульона ден по-рано. Сложете нарязаната риба в голяма купа, добавете половината зехтин, едро накълцания босилек и всичкия тарос, мащерка и розмарин. Покрийте и сложете съда на хладно.


 







2. На следващия ден в силно сгорещен тиган изпържете нарязаната риба и ароматните треви с подправките и шафрана на два пъти, докато продуктите покафенеят равномерно. Не се притеснявайте, ако рибата се разпадне. Прехвърлете всичко в много голяма тенджера.


 




3. В останалия зехтин запържете зеленчуците и чесъна за 10 мин. Добавете виното, оставете супата да покъкри малко и намачкайте вътре останалия шафран. Прехвърлете всичко в голямата тенджера и залейте с бульона или водата. Посолете, кипнете и оставете да къкри 25 мин, като разбърквате периодично.


 


 


4. Добавете доматите и останалия босилек и ги задушете за 15 мин. Пасирайте супата на гладко пюре на няколко пъти. Не препълвайте купата на блендера или на кухненския робот.


 


 


 


 


5. Прекарайте пюрето през цедка, като го натискате през нея с черпак, за да получите гладка супа. Тя може да издържи във фризера до 1 месец. Запазете пулпа за бульон. Добавете сол, ако е нужно, и върнете на котлона.


 


 


 


6. Сложете в супата първо по-твърдите парчета риба, оставете я да къкри 2 мин, след това сложете по-тънките филета, а накрая – морските дарове. (Всичко трябва да къкри общо 8 мин.) Разпределете рибата в купички и я залейте със супата Поръсете с накъсан босилек и поднесете.


 


 


Запечени филийки


Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Нарежете една франзела на тънки филийки. Сложете ги в тавата от фурната, намажете ги със зехтин и ги поръсете с розмарин и малко морска сол. Печете 10 мин, докато станат златисти и хрупкави. Можете да ги направите до 2 дни по-рано и да ги запазите в плътно затваряща се кутия. Поднесете филийките със супата и чесновия пастет, който може да се намаже върху тях или да се добави в буябеса.


 


Чеснов пастет


Сложете в блендер или робот 2 жълтъка, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 скилидка чесън, половин печена червена чушка, сока от половин лимон, малка щипка шафран и 2 с.л. зехтин. Посолете и започнете да разбивате. Докато ножът се върти, добавете бавно още 140 мл зехтин, докато получите гъста емулсия. Сложете сос Табаско на вкус, прехвърлете в купичка и поднесете.


 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ