Супа със сух грах и пушена шунка

Тази грахова супа може да се превърне в една от любимите ви – страхотно ястие в купа

08 November 2011 17:28
Супа със сух грах и пушена шунка
180 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 292
  • маз 11
  • нас. маз 4
  • въгл 23
  • захар 5
  • фибри 5
  • прот 26
  • сол 4

Продукти

1 кг хамон или пушена шунка
200 г сух грах, накиснат за 1 нощ
2 глави лук, едро накълцани
2 моркова, едро нарязани
2 дафинови листа
1 стрък целина, едро накълцан
300 г замразен грах
хрупкав хляб и масло за сервиране

Приготвяне

1. Сложете хамона или пушената шунка в голяма тенджера с 2 литра вода и го оставете да заври. Дръпнете от огъня и отцедете водата, така донякъде ще се отървете от солта в месото. Налейте 2 литра студена вода и кипнете отново. Сложете всичко освен замразения грах в тенджерата и оставете супата да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 1 ч и 30 мин – 2 ч и 30 мин. При нужда доливайте вода, но не повече от нивото в началото. Щом шунката се свари и омекне, ако искате, може да я срежете на две, за да е напълно потопена във водата. Щом месото стане достатъчно крехко, за да се къса лесно, е готово.



2. Извадете шунката, обелете кожата и я хвърлете. Накъсайте месото, докато все още е горещо (сложете си чисти гумени ръкавици). Извадете дафиновия лист от супата и добавете замразения грах. Оставете да къкри 1 мин и пюрирайте. Ако е твърде гъста, добавете малко вода, а ако е поизстинала, я сгорещете отново на котлона.



3. Когато сте готови да сервирате, смесете горещата супа с по-голямата част от накъсаната шунка. Ако сте я замразили, я претоплете на бавен огън. Сервирайте в купи и поръсете с останалата шунка. Консумирайте  с хрупкав хляб с масло.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ