Сладоледена бомба за милиони

Тази невероятна сладоледена бомба може да се превърне в център на масата за всеки празник. Напълнете я с любимия си сладолед и я скрийте във фризера, докато дойде време за поднасяне.

21 October 2018 15:18
Сладоледена бомба за милиони
0 мин. Средно Порции 12

  • ккал 648
  • маз 39
  • нас. маз 23
  • въгл 64
  • захар 46
  • фибри 2
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

250 г бисквити дижестив
50 г масло, разтопено
200 г дулсе де лече (млечен карамел)
200 г шоколадов сладолед
300 г карамелов или ванилов сладолед
500 г шоколадови топчета с хрупкав пълнеж
150 мл пълномаслена сметана
200 г тъмен шоколад, ситно нарязан
имел, за украса, и малко пудра захар, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Застелете 1,2 л купа за пудинг с двоен пласт прозрачно фолио, като оставите свободно да излиза отстрани, направете място за купата във фризера. Сложете бисквитите в кухненски робот и разбийте, докато се получат ситни трохи. Добавете маслото и 2 с.л. карамел и разбийте, докато се смесят добре. Запазете около 3 с.л. за отгоре и сипете останалото в застланата купа за пудинг. Натиснете с лъжица равномерно върху основата и нагоре по страните на купата. Замразете за 30 мин.


2. Извадете шоколадовия сладолед от фризера и го оставете да омекне на стайна температура за 10 мин. Извадете и купата за пудинг от фризера (бисквитите трябва да са се втвърдили вече). Сипете с лъжица сладоледа в купата с бисквити, за да запечатате основата. Сипете отгоре останалия карамел, като го разпределите върху бисквитените стени. Върнете във фризера за 30 мин.


3. Извадете карамеления сладолед и го оставете да омекне за 10 мин. Сложете 75 г шоколадови топчета в купа и леко ги натрошете с края на точилка, като оставите малко по-големи парченца. Добавете сладоледа в купата и разбъркайте с парченцата шоколадови топчета – работете бързо, за да не се разтопи сладоледът твърде много. Извадете купата за пудинг от фризера и сипете вътре сладоледа с шоколадовите топчета, като го разпределите така, че напълно да запълни купата, и изравнете горната част. Поръсете с останалите бисквитени трохи. Върнете във фризера за поне 4 часа (или до 2 седмици).


4. Сложете сметаната в тенджера и загрейте, докато започне да вдига пара, но не да ври. Сложете шоколада в голяма купа и сипете отгоре сметаната. Оставете да престои 1-2 мин и разбъркайте, за да се получи гладък ганаш. Оставете настрана да се охлади, докато сосът се сгъсти до консистенция за мазане (може да ускорите този процес, като го сложите в хладилника, но помнете да го разбърквате на всеки 5-10 мин, или ще се втвърди около краищата).


5. Извадете купата за пудинг от фризера. Обърнете я върху чиния и махнете купатаи фолиото. Разпределете половината шоколадов ганаш върху целия пудинг и възможно най-бързо залепете останалите шоколадови топчета върху цялата повърхност – най-лесно ще бъде, ако започнете отдолу и продължите на слоеве нагоре. Шоколадовият ганаш ще започне да се втвърдява, така че използвайте още малко от купата, за да залепите шоколадовите топчета. След като го покриете, върнете го във фризера поне за още 4 часа (или за период до 3 дни), като го извадите 10 мин преди да сервирате. Поръсете с пудра захар и добавете клонче имел, ако желаете.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ