Разтапящ се снежен човек

Вдъхновете се

13 January 2019 05:27
Разтапящ се снежен човек
85 мин. Средно Порции 25

  • ккал 525
  • маз 28
  • нас. маз 17
  • въгл 63
  • захар 45
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

За блатовете
500 г меко масло и още за намазване
500 г кристална захар
10 яйца
200 г обикновено брашно
200 г пълномаслено кисело мляко
460 г брашно с набухвател
4 с.л. малцов екстракт (или 2 с.л.
ванилова паста)
1 с.л. пълномаслено прясно мляко (или
2 с.л., ако използвате ванилова паста)

За масления крем
400 г меко масло
700 г пудра захар
2 с.л. малцов екстракт (или 1 с.л.
ванилова паста)
1 с.л. пълномаслено прясно мляко

За течния ганаш
100 г бял шоколад
½ ч.л. растително олио

За декорация
30 г черен фондан
30 г ярко оранжев фондан
1 дървена пръчица, с дължината на носа
2-3 големи шоколадови бонбона за
копчета
2 бели пръчици, за ръцете

Ще ви трябва още
23 см подложка за торта
16 см подложка за торта
мека бутилка за шприцоване

Приготвяне

1 Загрейте фурната до 160°С (140°С собдухване). Намаслете 2 х 20 см кръгли форми за торта и ги застелете с хартия за печене. Обилно намаслете 16 см полусфера за печене на торта и я поставете върху малка огнеупорна купичка върху тава за печене, за да стои стабилно.


2 Първо пригответе блатовете. С миксер разбийте маслото и захарта на светъл пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко. Ако сместа изглежда пресечена, добавете 2 с.л. от обикновеното брашно. Добавете и разбъркайте киселото мляко.


3 Смесете двата вида брашно, като добавите ½ ч.л. сол и бавно ги добавете към сместа, след тях малцовия екстракт (или ваниловата паста) и млякото. Пресипете половината от сместа в едната 20 см форма, а останалото разпределете между другата 20 см форма и 16 см полусфера. Печете по-малкото количество смес в 20 см форма и сместа в полусферата за 1 ч, а по-голямото количество за 1 ч 20 мин или докато дървено шишче, забодено в блата, излезе чисто. Охладете във формите за 10 мин, след това извадете и прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно. Можете да замразите до 3 месеца.


4 В това време пригответе масления крем, като разбиете с миксер маслото с половината от пудрата захар. Добавете останалата пудра захар и щом се усвои, добавете малцовия ексктракт (или ваниловата паста) и млякото. Оставете настрана, докато ви потрябва.


5 За да сглобите тортата, разполовете по-дебелия блат хоризонтално. Сложете лъжица маслен крем върху 23 см подложка за торта или поставка за торта и го размажете с палетен нож. Поставете отгоре един от блатовете, намажете дебел слой маслен крем и поставете върху крема втори блат. Повторете крем и завършете с третия блат. С палетен нож измажете цялата торта с тънък слой крем и загладете стените. Охладете във фризер за 10 мин или в хладилник за 1 ч.


6 Междувременно сложете полукръглия блат върху 16 см подложка и го разполовете хоризонтално. Напълнете с крем между двата слоя и ги слепете заедно. Измажете цялата полусфера с крем. Охладете във фризер за 5 мин или в хладилник за 30 мин.


7 Извадете голямата торта от хладилника и я измажете с втори слой крем, като внимавате да получите гладко покритие. Изстудете отново за 5 мин във фризера.


8 Покрийте с втори слой крем и полусферата и внимателно я поставете върху основата на тортата. Притиснете леко, за да залепне. Ако има процеп около поставката, запълнете го внимателно с малко крем. Охладете за 10-15 мин.


9 В това време направете очите и носа, като използвате цветния фондан. От черния фондан направете две големи топчета за очите и пет по-малки за устата. От оранжевия фондан направете нос с форма на морков, оставете да се втвърди леко.


10 Пригответе течния ганаш като смесите шоколада с олиото и ги разтопите в микровълновата фурна на интервали от по 30 сек, като разбърквате между тях. Пресипете в мека бутилка с шприц и полейте по ръбовете на кръглата торта, за да създадете топящ се ефект.


11 За да завършите тортата, залепете очите към главата с малко от останалия крем. Забодете единия край на дървената пръчица в носа, а другия – в главата. Залепете черните топчета за устата и шоколадовите копчета с малко крем. Забодете двете пластмасови пръчици на мястото на ръцете. Поднесете тортата на стайна температура за най-добър вкус.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ