Автентична кухня от Ямайка

01 June 2015 15:21
Автентична кухня от Ямайка

Джон Тород, шеф-готвач и съдия на кулинарни конкурси

 Едно от най-големите ми открития, когато се преместих в Лондон, беше ямайската храна, а през последните 15 години научих повече за класическите ястия и съставки в тази страна. Ароматите и вкусовете притежават силата да ви пренесат другаде и мисля, че това е, което харесвам в ямайската кухня - независимо от времето навън вкусът и ароматите ви отвеждат на тропически остров.

 

 

Основни съставки

Смес от подправки или паста „джърк“ Най-добра е домашно приготвената, но и готовата не е лоша. Рецептата варира в зависимост от готвача, но "джърк" винаги съдържа бахар, зелен лук, изключително лютите чушки „скоч бонет“ (шотландско боне) и мащерка.

Ориз басмати Емигранти от Индия и Китай са донесли на острова ориза, който се е превърнал в най-популярната гарнитура в целия регион. Най-ароматният – басмати, се използва за приготвянето на прочутото ястие ориз с боб.

Боб Понеже е евтин и траен при почти всякакви условия, изсушеният боб е основен продукт в ямайската кухня – използва се в яхнии, супи и кърита заедно с ориза. По традиция сухият боб се накисва и след това се вари, но е много по-лесно да бъде купен готов, в консерви.

Бахар Местните изсушени плодове на бахара приличат на големи кафяви зърна черен пипер. Те се смилат на прах, чийто аромат наподобява този на смес от карамфил, канела, индийско орехче и черен пипер.

Люти чушки „скоч бонет“ Тези тумбести чушлета с формата на уличен фенер имат по-сладникав плодов аромат от обикновените люти чушки. Внимание – те са и доста по-люти.

Зелени лимони Климатът е идеален за отглеждане на цитрусови плодове и зелените лимони са сред най-важните съставки в сосовете и маринатите.

Мащерка Полуизсушената мащерка е преобладаващата зелена подправка в ямайската кухня – от целите стръкове в яхнии и кърита до листата в маринати и сосове.

 

Ароматите на Ямайка

Ямайка притежава може би най-интересната храна в Карибския басейн. За пет века на миграции и търговски взаимоотношения ямайската храна се е превърнала в уникална кухня, като ястията на коренното население са еволюирали под влиянието на южноамерикански, европейски, африкански, индийски и китайски стилове и съставки.

Изключително ароматни съчетания от билки, подправки и сосове се смесват, за да се получат маринати като известната „джърк“, които често се използват за обработка на месо (най-вече пилешко, агнешко и козе), риба и зеленчуци. Нерядко се готви на открито, често в мангали, направени от бидони за машинно масло. Така храната получава аромат на дим.

Пригответе си тази рецепта за риба на грил, за да усетите прекрасните аромати на Ямайка.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ