Да готвим като тайландци

01 June 2015 15:21
Да готвим като тайландци

Тайландската кухня е характерна с ясните си и смели аромати, сега ще ви покажем как да ги постигнете, когато готвите у дома. След като видите как се комбинират основните вкусове, ще можете и сами да създавате фантастични ястия.

Джон Тород

 

 

Вкусове и аромати от Тайланд

В тайландската кухня от ключово значение е деликатният баланс на вкусовете. Мислете за тези четири неща – сладко, кисело, солено и люто, и ястието ще ви пренесе в задъханата бъркотия на пазара в Банкок, там, където всеки може да си позволи най-добрата тайландска храна на света.

Тайландски босилек

В тайландската кухня се ползват няколко вида босилек, но основният е тайландски, или свещен босилек. Листата му са по-тесни, а ароматът е по-остър и леко напомня анасон. Може да го замените с познатия у нас босилек, но никога не ползвайте сух босилек.

Люти чушки

Общото правило е – колкото по-дребни, толкова по-люти. Най-малките тайландски чушки, които се използват в рецептите, са убийствено люти.

Галангал

Прилича на джинджифил и може да се замени с него, просто е малко по-лют. Галангалът се използва в къри пасти или тънко нарязан като подправка за супи.

Листа от лайм

Те са ароматни и внасят дъх на цитрус в супи и къри. Ситно нарязани се поръсват и като подправка върху ястия. Настъргана кора от лайм също върши работа.

Лимонова тревa

Може да понамачкате стръкчето, за да придадете лимонов аромат на супи или къри, а по-дебелата част от стъблото да счукате в пасти. Най-добра е свежа. Отлично се съхранява във фризер, така че е разумно да купите повече лимонова трева, когато намерите качествена.

Лайм

Сокът от лайм е много важен. Често се добавя в края на ястието, за да му придаде свеж аромат. Ако го смесите с палмова захар и рибен сос, ще получите дресинг за салата.

Палмова захар

Получава се от сладкия сок на кокосовите палми. На аромат и вкус е като захар мусковадо, така че спокойно може да я ползвате като заместител. Захарта придава сладост и се ползва доста за къри паста и дресинг. Може и да я карамелизирате в тиган уок, преди да добавите другите продукти и да ги запържите с постоянно бъркане на много висока температура.

Паста от скариди

Тя е остатъчен продукт от наситения тайландски рибен сос, но е със също толкова ясно изразен вкус и аромат. Ползва се в къри пасти, понякога се слага и на пържен ориз или ориз на пара.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ