Наръчник за туристи в Мавриций

04 October 2017 09:25
Наръчник за туристи в Мавриций

На картата Мавриций изглежда просто като петънце в Индийския океан и човек трудно би могъл да предположи каква забележителна история има. През вековете там са спирали първо португалски, а след това и холандски кораби. После островът е бил управляван от французите, които закарали там роби от Африка, а после и от британците, които пък в началото на XIX в. заселили работници от Индия. В началото на XX в. Мавриций станал дом на китайски имигранти.

Огромното разнообразие в обществото дава отражение не само в религиозното многообразие (не пропускайте да разгледате храмовете), но и в храната. Кухнята е креолска с индийско, френско, китайско и африканско влияние. Основните съставки са домати, джинджифил, чесън, мащерка и люти чушки. Кърито също е популярно, но е по-меко от типичната индийска версия. Винаги се предлага и чили сос, ако някой обича люто.

Оризът и различните варива също присъстват, като се комбинират с различни видове месо, скариди, яйца и сосове. Рибата, разбира се, е най-разнообразна, струва си да я опитате.

Любопитен факт е, че захарта от Мавриций се смята за една от най-добрите в света, а 80 процента от износа й е за Европейския съюз. През 1639 г. холандците първи донесли захар от Мавриций в Европа и доскоро това е бил основният източник на приходи в страната. Напоследък туризмът е по-важният отрасъл. Край много пътища има полета със захарна тръстика и високите им над два метра зелени стъбла са част от пейзажа до юли, когато започва прибирането на реколтата.

Освен с невероятни вкусове, Мавриций привлича хиляди гости с изумителните гледки и възможности за релакс. Островът е една от най-популярните дестинации в Индийския океан, a заедно с Мадагаскар, Сейшелите и Реюнион образуват перфектната комбинация, ако искате да изживеете съвършената почивка. Островът е заобиколен почти изцяло от коралов риф, затова плажовете са прекрасни, а лазурната вода е спокойна и плитка – идеална за плуване и за гмуркане. Запознайте се отблизо с интересната островна култура и традиции, не пропускайте да разгледате колониалната архитектура и чаените плантации, докоснете се до местните животни и уникалните растения. И вие може да изживеете такова екзотично пътешествие! А какво ще кажете да пътувате в лукса и комфорта на круизен кораб? Туристическа агенция „Аполо“ ви предлага това и още хиляди приятни незабравими емоции и първокласни услуги за цели две седмици през ноември 2018 г.

 

www.apollobg.com

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ