Кратка история на кърито

09 May 2018 09:42
Кратка история на кърито
Кратка история на къритоКратка история на къритоКратка история на кърито

Кърито е основна индийска храна от дълги години, но днес се е превърнало в световно ястие. По време на британското управление армията (хранена с версии на “къри” с цел намаляване на месото) го представя на японските военни. “Каре”, както го наричат в Япония, става любимо на всички домакинства. Японското каре, пикантна задушена яхния с месо, сгъстена с брашнен сос, е по-сладко от индийския оригинал и почти винаги се приготвя с купена от магазина къри паста.

Чрез емиграцията на индийците кърито е пренесено по цял свят. В Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур и дори Китай – навсякъде то е адаптирано и абсорбирано в съществуващата кулинарна култура. В Югоизточна Азия кърито може да съдържа ядки, които го сгъстяват, лимонова трева, галангал вместо джинджифил, прясна куркума, местни люти чушки и паста от скариди за допълнителен умами вкус. Често се добавя кокосово мляко и къритата се приготвят с индивидуални миксове от подправки.

В другия край на света кърито стига с работниците по захарните плантации до Карибите, където ястията се подправят с бахар, мащерка, люти чушки Скоч боне и къри на прах. В Дърбан – Южна Африка, индийските железопътни строители се хранели с къри, сервирано в издълбани самуни хляб – Бъни чоу, което се сервира и днес.

Кърито, което се яде в Европа, е прераснало в гъста сладка яхния. Британците употребяват думата къри за всяка индийска храна, но това не е коректна употреба, защото индийската кухня е многообразна и с множество регионални отлики – с различни продукти и подправки и исторически влияния. За да илюстрираме тези разлики, тук ви представяме три рецепти като въведение в индийската кухня.

БЕНГАЛ

Бенгалската храна отразява британското влияние с ястия като пушена риба. Ястията често съдържат натрошени бели макови семена за силен вкус.

Основни продукти: риба, ориз и кокосов орех. Ястия: мачер жол (рибена яхния) и риба с горчица.

КАШМИР

Тук приготвят собствени миксове от подправки и пасти, които се сушат във форма на малки дискове.

Основни продукти: агнешко, ориз, кисело мляко, зеленчуци, гхи, ряпа и боб.

Ястия: роган джош, густаба (къри с кюфтенца), кабарга (агнешки пържоли), хаак (зеленчуци) и къри с боб.

КЕРАЛА

В Керала живеят християни, хиндуисти и мюсюлмани, арабски преселници и еврейски търговци. Кухнята също е шарена.

Основни продукти: морска храна, патешко, телешко, кокосови орехи, синапени семена, листа къри, ориз, банани, кашу, боб и зеленчуци.

Ястия: печено патешко, пържено телешко, рибно къри, рибно биряни, торан (ситно нарязани зеленчуци и кокос) и ишту (задушено).

ПЕНДЖАБ

Повечето британски къри ресторанти са базирани на кухнята на Пенджаб. С малко външни влияния, това е местна храна.

Основни продукти: пшеница, царевица, зеленчуци, агнешко, пиле, кисело мляко, панир, леща и боб.

Ястия: богати агнешки, пилешки и бобови кърита, кебап, ястия с панир, самоси и плосък хляб (наан).

ХАЙДЕРАБАД

В този регион има няколко кухни, една от тях е Мугал-Тюркско ориентирана, обогатена с южни продукти. Вкусът е богат, немного лют, и често с много ядки.

Основни продукти: агнешко, леща, местни люти чушки, тамаринд, кисело мляко, мента и великолепен хляб.

Ястия: хайдерабад биряни, кремообразна корма, лукми (сладкиши, пълнени с мляно месо), шиир курма (подобна на кадаиф) и десерт с кайсии.

ГОА

Португалското влияние е дало ястия със свинско и телешко, бисквити и торти. Местните подправки са бафат (смес от червени люти чушки и подправки) и речейо (люти чушки с подправки и тамаринд с оцет).

Основни продукти: свинско, риба, люти чушки, кокосово мляко, телешко, оцет, тамаринд и ориз.

Ястия: виндалу, сорпотел (месо, готвено в пикантен оцетен сос), рибени/скаридени кърита, риба пълнена с речейо и телешко печено.

МАХАРАЩРА

Мумбай е градът, в който перси, индуси, мюсюлмани и гуджарати живеят на едно място, там мнозина се придържат към собствената си кухня. Популярни са сосове от печен кокосов орех, а местната смес от подправки се нарича черна масала.

Основни продукти: кокос, морска храна, фъстъци, агнешко, палмова захар, леща, хляб, ориз и пау (тестени понички).

Ястия: дансак, байда роти, пав бхажи (зеленчуково къри с хлебчета), бел пури (ориз и зеленчуци), патия със скариди, колапури мутон...

Списъкът е безкраен!

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ