Летен британски пудинг

Плодова експлозия

01 April 2015 13:47
Летен британски пудинг
90 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 245
  • маз 1
  • нас. маз 0
  • въгл 55
  • захар 35
  • фибри 5
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

350 г малини
350 г дребни ягоди
350 г черен касис
175 г червен касис
175 г кристална захар
5 с. л. Creme de Cassis или друг плодов ликьор
5 филии бял хляб, престоял 2-3 дни
сметана, за сервиране

Приготвяне

1. Първо подгответе плодовете. Почистете ягодите от дръжките, разрежете ги на половинки. Откъснете касиса от дръжките и го дръжте отделно от другите плодове.


2. Сложете захарта в широка, не много дълбока тенджера. Добавете ликьора от касис и 3 с.л. вода. Загрейте на тих огън, като разбърквате, докато захарта се разтопи. Засилете температурата и оставете течността да се вари около 8 мин. Ще бъде с консистенцията на сироп, трябва да я свалите от котлона точно преди да започне да променя цвета си и да се карамелизира.


3. Добавете червения и черния касис в сиропа и върнете на котлона, оставете да заври леко, не повече от 1 мин, колкото само да омекнат плодовете, но без да губят форма. Свалете съда от огъня и оставете леко да се охлади.


4. Внимателно добавете в сместа и разбъркайте ягодите и малините. Оставете сместа да престои около 1 ч.


5. Отрежете корите от филиите хляб. Отрежете малко парче хляб и го поставете на дъното на 1,2 л форма за пудинг. С решетъчна лъжица насипете върху него около 3 с.л. от плодовете. Върху тях подредете нов ред хляб, като запълвате всички празнини. Продължете да насипвате плодове и да подреждате хляб, докато завършите със слой плодове на косъм под ръба на съда. Налейте отгоре няколко лъжици от плодовия сок, но без да прелее. Трябва да имате останали около 4 с.л. плодове и сок, за да приготвите соса. Покрийте плодовете с последен слой хляб, притиснете добре и завийте с фолио. Сложете върху съда чиния и я затиснете с тежка консерва. Сложете съда върху тава, за да уловите изтичащия сироп, и оставете десерта в хладилника за една нощ.


6. От останалите плодове и сироп направете сос, като ги прекарате през цедка, дръжте го охладен.


 


7. За да обърнете десерта, махнете фолиото и минете с нож с объл връх около стените на формата. Обърнете десерта в чиния. Сервирайте със сметана и плодов сос.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ