10 начина да приготвим авокадо

10 начина да приготвим авокадо

Намачкано, в блендер и дори запечено… красивото, зелено и кремообразно авокадо е топ хранителен продукт. Можете да го ядете за закуска, обяд, вечеря, и дори в десерт. Вижте свежите ни предложения с този вкусен плод.

Родом от Централна Америка, славата на авокадото процъфтя през последните няколко години. Въпреки славата си на калоричен и мазен плод, авокадото е богато на мононенаситени (полезни) мазнини, които понижават риска от сърдечни заболявания и висок холестерол. Популярно сред вегетарианската и веган кухня, авокадото е добра гарнитура и към месните ястия. Този плод, не спира да ни дава…

Как да познаем, че авокадото е узряло

Опознайте авокадото. В супермаркетите има само няколко, от многото сортове авокадо. Най-популярните са Хас, Фуерте и Пинкертон. Как да изберете най-доброто от стилажа.

Тест със стискане: Няма по-сигурен начин да се разбере, дали авокадото е узряло, освен ако не го разрежете. Но има няколко трика, на които можете да разчитате. Един от тях е твърдостта му. Стиснете го съвсем леко, не трябва да е меко или пихтиесто. Не се притеснявайте, ако авокадото ви е по-сурово, след като го разрежете. Винаги може да го приготвите по рецептите, които сме дали малко по-надолу. Ако авокадото ви не премине теста със стискане, можете да го изчакате да узрее в купата с плодове, заедно с бананите, които впрочем ускоряват процеса.

Тест с дръжката на плода: Друг метод, с който да познаете, че авокадото е готово за ядене, е като погледнете цвета под дръжката. Изберете това, с по-кафеникавата горна част. Ако дръжката се премахва лесно и отдолу се показва хубав, зелен цвят, го взимайте смело. В случай, че отдолу кожата е кафява и дръжката се премахва по-трудно, авокадото е презряло и няма да предложи най-добрите си качества.

Сортове авокадо

Хас – Най-популярният и широкоразпространен сорт. Той е среден на размер и по-дебел. Обвивката му е зелена и на дупчици, която става пурпурно-черна, когато узрее. Вътрешността е кремообразна и мека.

Фуерте – По-дълъг и по-тънък от Хас, сортът Фуерте е с мека и зелена обвивка, която се бели много лесно, когато плодът е узрял. Вътрешността е по-светла на цвят, отколкото при Хас, но е също толкова кремообразна.

Пинкертон – Сравнително по-голям като размер от предходните два, Пинкертон тепърва ще навлиза на пазара. Обвивката му е много тънка, много по-светла на цвят от Хас, формата е подобна на тази на Фуерте, но вътрешността му е много по-кремообразна.

Какво се съчетава добре с авокадото?

Това, което прави авокадото очарователно е, че си отива с безброй, разнообразни вкусове. Сладко или солено, по-тръпчиви или меки вкусове, каквото и да е, авокадото пасва перфектно на почти всичко.

10 начина, да ядем авокадо

1. Смути от авокадо – Авокадото е страхотен основен продукт за всякакво смути и е изключително хранително. Уверете се, че сте го пасирали добре, за да не получите смеска между гуакамоле и смути. Като добавка към смутито от авокадо, може да добавите ядки. Може да го комбинирате с кейл или ягоди.

2. Шоколадов мус с авокадо – Комбиниран с обикновен шоколадов пудинг, авокадото се смесва идеално, благодарение на неутралният си и кремообразен вкус. Прекрасен е в десерти.

3. Мъфини с авокадо – Всички знаем, че авокадото е страхотно предястие. Но опитайте нещо ново. Изпечете мъфини, с авокадо, сладък картоф и фета сирене – страхотен начин, да използвате зрялото авокадо.

4. Паста с авокадо – Намачкайте авокадото си във вкусен, зелен дресинг за паста. Естествено меката и мазна структура няма да пребори останалите вкусове. Всичко което ви трябва, е малко настърган пармезан и няколко листа свеж босилек.

5. Ледени близалки с авокадо – Има безброй лакомства, които нямат нужда от термична обработка. И авокадото е перфектно точно за тях. Намачкайте авокадото, заедно с лайм, кисело мляко, малко ванилия и мед. Сложете във форма за близалки и съхранявайте във фризер. Ето ви страхотен и освежаващ летен десерт.

6. Пълнено авокадо – Напълнете авокадото с пълнеж по ваш избор за бърза закуска или обяд. Можете да го поръсите отгоре с малко месо от рак, чили и горчица. Сервирайте топло със сушени домати, маслини и лук. Или пък го напълнете с боб и сирене, за бързо и богато на протеин ястие.

7. Суши с авокадо – Авокадото е много добра добавка, за всеки суши рол. Може да изглежда сложно, но направата на суши в домашни условия, е изненадващо възможно. Опитай уменията си със суши с пушена сьомга и авокадо. Тези ролца, са страхотни за кутията ни за обяд или плато.

8. Авокадо запечено на тиган – Ако имате по-твърдо авокадо, което „отказва“ да узрее, тази рецепта е супер решение, как да ги използвате. Авокадо на тиган, заедно с цитрусово пиле и салата от червено цвекло. Използвайте малък нож, да разрежете обвивката на авокадото, сложете го на грил тиган и ще бъде запечено и леко опушено, за нула време. Пък и следите от грила, му придават интригуващ вид.

9. Авокадо и чили – Архетипният начин да сервираме авокадото: изцяло натурално. Няма нужда от толкова много, за да го превърнем в нещо специално. С малко сушено чили отгоре и пръски лайм, чили авокадото, ще се превърне в новото ви любимо хапване на крак.

10. Шоколадова торта с авокадо – Авокадото е страхотно в шоколадова торта, правейки я с неустоимо мека и пандишпанова текстура. Кой би могъл да предположи?! Направете и глазура с малко пудра захар и какао.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares