BBQ пиле тандури шаурма

12 July 2019 16:22
BBQ пиле тандури шаурма
305 мин. Средно Порции 6

  • ккал 299
  • маз 19
  • нас. маз 5
  • въгл 3
  • захар 2
  • фибри 0
  • прот 29
  • сол 2

Продукти

2 лимона, 1 изцеден, 1 нарязан на резени
за сервиране
150 г кисело мляко
4 скилидки чесън
4-5 см пресен джинджифил, едро нарязан
1-2 зелени люти чушки (зависи колко люто
харесвате)
малка връзка пресен кориандър
½ ч.л. куркума
по 1 ч.л. смлян кимион и гарам масала
16 пилешки бутчета, без кожа и кости
1 голям картоф, разрязан на две по дължина
6 хляба наан, за сервиране

Приготвяне

1 Сложете всички съставки без пилето и резените лимон в блендер с 1 ч.л. морска сол и разбийте до гладка паста. Сложете пилешкото месо в купа или пластмасова кутия, полейте го с пастата и го оваляйте от всички страни. Похлупете и мариновайте поне за 4 часа или до 48 часа – колкото повече, толкова по-добре.
2 Запалете барбекю с капак и оставете пламъците да угаснат бавно. Щом дървените въглища станат на пепел, съберете я в едната страна с още малко въглища наоколо. Започнете и завършете с половинките картоф, като набодете пилешкото върху два метални шиша и притиснете, за да прилепнат плътно. Сложете големия пилешки шиш върху барбекюто в частта с малко въглища. Свалете капака и печете 45-50 мин, като обръщате на всеки 15 мин, докато месото се сготви отвътре. Проверете дали е готово във вътрешността, като разкъсате в най-дебелата част, или използвайте готварски термометър, който трябва да достигне до 70°С. Оставете го да отпочине за 5 мин. Ако го готвите във фурна, загрейте я до 220°С (200°С с обдухване). Сложете шиша напречно на тавата, така че да не докосва дъното, или върху решетка над тава. Гответе 45-55 мин, докато се опече отвътре. Загрейте хляба наан на барбекю или във фурната.
3 Сервирайте шиша в чиния заедно с хляба, салатите и лимоновите резени.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ