Ползите от шоколада според науката

01 October 2019 15:40
Ползите от шоколада според науката
Кажете на някого, че шоколадът е полезен за него и силно се съмняваме да срещнете сериозни възражения. Но всъщност в това твърдение има и известна доза истина.

Шоколадът не се състои единствено от захар и калории. Научно изследване установи, че сладкото изкушение за мнозина съдържа и полезни свойства (особено черния шоколад). В тъмния шоколад има антиоксиданти, които ограничават верижните реакции, в резултат на които се появяват застрашаващите здравето ни свободни радикали. Флавонолите в какаото, може да повишат кръвния поток в мозъка и да подобрят когнитивните ни умения.

Много хора ще ви споделят, че шоколадът ги кара да се чувстват по-добре, но за това също си има научно обяснение. Консумирането на шоколад освобождава хормона серотонин в мозъка, който отговаря за доброто ви настроение и неговото стабилизиране. Освен това щастието е резултат и от носталгията, която изпитваме – все пак кой като дете не е преминавал границите с шоколадчетата?

Със сигурност сте се замисляли какво означават процентите на опаковката на шоколада? Например 70% означава, че от общо 100% съдържание, 70% представляват смес от какаов ликьор и какаово масло. Останалите 30% могат да бъдат овкусители, млечни продукти и захар.

Това означава ли, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова ползите за организма ни са повече? Прието е за основно правило, но не винаги е вярно. Защото процентът, изписан на опаковката, в по-голямата си част може да представлява какаово масло.

И накрая, от какво зависи вкуса на тъмния шоколад? За да повлияят на вкуса на шоколада, производителите могат да контролират процеса с изпичането на какаовите зърна, да ги оставят сурови или да ги обработят по различен начин.
Прочетете повече за:
шоколадползиздравенаука
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ