Само трима човека знаят как да приготвят най-рядко срещаната паста на Земята

03 October 2019 14:20
Само трима човека знаят как да приготвят най-рядко срещаната паста на Земята
Представете си, че сте на поклонение. Пътувате пеш заедно със стотици други в търсене на уникално изживяване. И далеч не става въпрос за религиозно пробуждане. Целта на пътуването е да намерите паста. И то не каква да е, а най-рядко срещаната паста в света.

Историята на su filindeu датира от 200 години – възможно е дори да са 300. И въпреки че рецептата е стара, тя е семейна. От вече няколко века тайната се предава от майка на дъщеря в отдалеченото планинско селца Лула.

Днес рецептата я знаят само три жени – Паола Абраини, нейната племенница и нейната зълва. Те са единствените хора на планетата, които знаят как да приготвят ястието, което съдържа невъзможно тънки нишки, подредени в сложна мрежа.

Невероятно тънката и фина структура на пастата дава името ѝ su filindeu, което в превод означава „Божии нишки“.

За да опитате тази паста, трябва да направите няколко неща. Първо трябва да изчакате едно от пиршествата в Сан Франциско – през месец май или октомври. Това са пътите, през които жените приготвят пастата публично. След това ще трябва да пътувате до остров Сардиния, където да се отправите към планинската вътрешност. Финалната част от това пътешествие ще се наложи да извървите пеш. То представлява 32 км поход нагоре заедно с още няколко стотици пътешественици. В края му ще бъдете наградени с купа богата, но деликатна паста su filindeu.

Ако трябва да бъдем напълно честни, всъщност тайнствеността на тайната е малко преувеличена. Майсторките на su filindeu не отказват да споделят рецептата. По-точно е да се каже, че другите не умеят тяхното майсторство, за да я приготвят.

Абраини сподели пред BBC: “Много хора твърдят, че имам тайна, която не искам да разкрия. Но тайната е точно пред вас. В ръцете ми.“

Прочетете повече за:
пастаsu filindeuтайнарецепта
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ