Пиер Казенев ни разкри тайните на Veuve Clicquot

28 November 2019 16:30
Пиер Казенев ни разкри тайните на Veuve Clicquot
Пиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve ClicquotПиер Казенев ни разкри тайните на Veuve Clicquot
На 18 ноември имахме удоволствието да посрещнем майстора на виното Пиер Казенев, който ни демонстрира безкрайните си познания за иновативния вкус и свят на Veuve Clicquot. В стилния интериор и прекрасна атмосфера на ресторант KOTO, Пиер проведе обучение в тънкостите и тайните на емблематичното шампанско, последвано от запомняща се дегустационна вечеря.

Пиер е wine maker във винената къща Veuve Clicquot в Реймс, Франция, с докторантура на тема „Химически подход към винарството в Бордо“, диплома от университета в Монпелие и Международния винен институт в Бордо. Винопроизводител в редица престижни винарни по цял свят – от Франция до Южна Африка и Калифорния. През 2008 г. той се присъединява към семейството на Veuve Clicquot. Пиер е горд член на дегустационния екип на chef de cave Доминик Демарвил и взема активна роля в създаването на блендове от най-високо качество за всички вина на къщата.

В неговата компания гостите на обучението и дегустационната вечеря в KOTO имаха възможността да опитат няколко превъплъщения на иновативното шампанско, сред които Veuve Clicquot Rosé и Veuve Clicquot Vintage 2008. Всяка чаша Veuve Clicquot си партнираше с ястие, приготвено специално за случая. Четиристепенното меню бе изготвено от шеф готвача на KOTO Георги Янев, който също като Пиер има изключително впечатляващ и глобален кариерен път, който го води от Лос Анджелис през Лондон до София.

Вечерята започна с Veuve Clicquot Yellow Label – хармоничен бленд от вина, внимателно подбрани измежду 50-60 от най-добрите лозя в региона, комбинирано с риба тон татаки с нори темпура, хайвер от есетра и юзу. La Grande Dame 2008, създадено в чест на 200-годишнината на къщата и олицетворяващо тероара на Veuve Clicquot и стила на Мадам Вьов Клико, бе елегантно съчетано с миди сен жак с крем от омар. Veuve Clicquot Vintage 2008 е превъплъщение на една щедра реколта и бе щедро придружено от хрупкав калкан с бадемова коричка, мус от горски гъби, лимонена кора и целина. Фините балончета и меките плодови нотки на Veuve Clicquot Rosé заедно с меренг с малини, мента и рози поднесоха сладък финал на вечерта.

Винената къща Veuve Clicquot е основана през 1772 г. и вече повече от 200 години остава вярна на своето мото „Само едно качество – най-доброто!“ През годините Veuve Clicquot натрупва огромни познания в създаването на шампанско благодарение на една изключителна жена, известна като Мадам Вьов Клико. През 1805 г. тя поема бизнеса след ранната смърт на съпруга си и се превръща в една от първите бизнес дами на модерните времена. Новаторският ѝ дух е движеща сила на марката и до днес.

Veuve Clicquot е не просто шампанско, а стил на живот. Veuve Clicquot носи радост и удоволствие на целия свят със своята иновативност, креативност и малка доза лудост.
Прочетете повече за:
Пиер КазеневвиноVeuve Clicquot
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ