Фризерът е важен за всяко домакинство, защото благодарение на него успяваме за съхраним голяма част от хранителните продукти за по-дълго време. Но запазват ли те хранителните си качества, когато са съхранявани при минусови температури? Някои продукти губят текстурата, вкуса или свойствата си при замразяване, а при размразяване могат да станат меки, воднисти или дори негодни за консумация.
Не всичко може да се съхранява във фризера без последствия. За да избегнете неприятни изненади в кухнята, е важно да знаете кои храни не трябва да се замразяват и как да ги съхранявате правилно, за да запазите тяхната свежест и качество.
Кои храни не трябва да се замразяват?
Мляко и млечни продукти: Млечните продукти като мляко и сметана не понасят добре минусовите температури, защото са склонни да се разделят. При размразяване текстурата им става на бучки и водниста. Същото важи и за сладкишите, които ще се напукат, когато ги размразите, променяйки вкуса и аромата си.
Зеленолистни зеленчуци: Марулята, спанакът и кейлът съдържат много вода, което кара клетъчната им структура да се разруши при размразяване и да ги направи напълно увехнали и омекнали. Не са подходящи за пресни салати, но могат да се използват в смутита или супи.
Варени макарони: Макароните и оризът променят консистенцията си при замразяване, тъй като абсорбират влагата и стават лепкави при размразяване. За да избегнете този проблем, ако трябва да ги замразите, най-добре е да ги сготвите al dente и да добавите малко масло, преди да ги приберете във фризера. Най-добре е да замразите соса отделно и да приготвите пастата на момента, като винаги я консумирате прясно сварена.
Сурови картофи: Суровите картофи съдържат много нишесте и вода, заради което след размразяване имат песъчлива и мека текстура. Нишестето в картофите може да се разпадне при замразяване. Сварените картофи, от друга страна, могат да бъдат замразени без проблем, така че ако трябва да ги съхранявате, най-добре е първо да ги сварите.
Сурови яйца: Течността вътре в яйцето се разширява при замразяване, което може да доведе до напукване на черупката, което прави яйцето неизползваемо. За да ги замразите правилно, те трябва първо да бъдат разбити и съхранявани в херметически затворен контейнер или отделете белтъка от жълтъка.
Пържени храни: Крокетите, панировката и другите пържени храни губят своята хрупкава текстура при замразяване. Когато се размразят, влажността ги кара да станат меки и мазни. За да се съхранят по-добре е за предпочитане да се съхраняват в хладилник и да се претоплят във фурна или във фритюрник.
Меки сирена: Нещо подобно се случва с млякото. Крема сиренето, рикотата или козето сирене не реагират добре на замразяване, тъй като се отделят и придобиват зърнеста текстура. Въпреки това, твърдите и полутвърди сирена, като пармезан или чедър, могат да бъдат замразени без проблем и да запазят качеството си.
Салати с майонеза: Салати, приготвени с майонеза, като пилешка или яйчена салата, не трябва да се замразяват, защото майонезата се отделя при замразяване. При размразяване се превръща в твърда маса, която няма същия вкус.
Пресни билки: Билки като магданоз, кориандър или босилек увяхват и губят вкуса си при замразяване. По-добър начин да ги консервирате е да ги нарежете и смесите със зехтин във форма за лед. По този начин те лесно могат да се добавят към супи и яхнии, без да губят вкуса си.
Краставици: Краставиците се състоят предимно от вода, което ги прави меки при размразяване и те ще загубят хрупкавостта си. Вместо да ги замразявате, най-добре ги съхранявайте в хладилника и ги консумирайте пресни.
Кисело мляко: Киселото мляко, подобно на други млечни продукти, се отделя при замразяване, което ще го направи на зърна и вкуса няма да е същия. Въпреки че все още е безопасно за консумация, много хора го намират за не апетитно.
Цяло авокадо: Авокадото става кафяво и на каша при размразяване поради окисляване. За да го съхраните правилно е най-добре да го нарежете на кубчета, поръсете го с лимонов сок и съхранявайте в херметически затворен съд, преди да го замразите.
Пресни домати: Суровите домати губят твърдостта си при замразяване, а при размразяване стават воднисти и на каша. Въпреки че това ги прави неподходящи за салати, те могат да бъдат замразени, ако ще се използват в сосове или яхнии. За да запазят вкуса си, може преди замразяване да ги изпечете.
Кафе на зърна: Замразяването на кафе на зърна може да промени вкуса му, тъй като те абсорбират влагата и миризмите от фризера. Това може да повлияе на качеството на приготвеното от тях кафе. За да запазят свежестта, най-добре е да ги съхранявате в херметически затворен съд на хладно и тъмно място.
Плодове с високо съдържание на вода: Плодове като диня, портокали и други с голямо количество вода стават меки и губят текстурата си при замразяване. Те трябва да се съхраняват във фризер само ако ще се използват в смутита или блендирани напитки, където промяната на текстурата им не е проблем.