Моята кухня

Как да си направим бира в къщи: Ръководство за начинаещи

Как да си направим бира в къщи: Ръководство за начинаещи

С нарастващата популярност на крафт бирите, все повече любители на пенливата напитка се вдъхновяват да опитат да си я приготвят сами у дома. Домашното пивоварство не е само вкусно хоби, но и вълнуващ процес, който съчетава креативност и наука. В тази статия ще ви покажем […]
Домашна лимонада със сироп от бъз

Домашна лимонада със сироп от бъз

Бъзът (Sambucus nigra) е едно от най-ценните растения в народната медицина, което от векове се използва както за превенция, така и за лечение на различни здравословни неразположения. Освен това, сиропът от бъз е не само полезен, но и изключително вкусен – особено когато се използва […]
Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома

Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома

Босилековото песто е една от най-разпознаваемите и обичани италиански подправки. С произход от Лигурия, по-точно от град Генуа, то е ярък пример за това как простите съставки могат да създадат неустоим вкус. Зеленото злато на италианската кухня комбинира свежестта на босилека с дълбочината на пармезан, […]
Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците

Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците

Включването им в ежедневието ви може да бъде значителна стъпка към по-здравословен и балансиран живот. Бъбреците се считат за жизненоважни органи поради основната им функция в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на кръвта за отстраняване на отпадъци и токсини, регулирането на нивата на […]
Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри

Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри

Бадемите и шамфъстъкът са се превърнали в основни продукти в здравословното хранене. И двата вида ядки са отлични източници на енергия, добри мазнини, растителни протеини и голямо разнообразие от микроелементи. Но когато става въпрос за сравняване на съдържанието им на протеини, фибри и витамини, кой […]
Коприва: ползи и рецепта за супа

Коприва: ползи и рецепта за супа

Копривата е истинско природно съкровище. В българската кухня тя има почетно място, особено през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот. Ако сте свикнали да я възприемате просто като плевел, време е да я погледнете с нови очи и от нов ъгъл, в купата […]
Рецепта за ароматна рибена супа

Рецепта за ароматна рибена супа

В бързото ни ежедневие често търсим начини да се храним здравословно, без да прекарваме часове в кухнята. А когато говорим за здравословна храна, рибата заслужено заема водещо място в менюто. Богата на омега-3 мастни киселини, лесноусвоим протеин, витамини и минерали, рибата е истински дар от […]
Боровинки: Супер храна за мозъка

Боровинки: Супер храна за мозъка

Високата концентрация на антиоксиданти, ползите за сърцето и имунната система, правят боровинките супер храна. Последните изследвания разкриват, че са много полезни и за мозъка. Проучвания, публикувани във Frontiers in Nutrition и The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че включването на шепа боровинки в ежедневната […]
Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости

Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости

Манголдът е листен зелен зеленчук, култивиран от древни времена и ценен заради високата си хранителна стойност. Освен употребата му в средиземноморската кухня, последните проучвания и хранителни препоръки подчертават потенциала му за предотвратяване на проблеми като декалцификация на костите и зъбите. Благодарение на съдържанието си на […]
Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Бобовите растения са идеална храна за балансиране на консумацията на растителни и животински протеини. Те са богати на сложни въглехидрати, диетични фибри, витамини и основни минерали. Лещата съдържа приблизително 11,7 грама фибри на 100 грама сухо тегло, което насърчава храносмилателното здраве, като се бори със […]
Вкусен и здравословен домашен пастет

Вкусен и здравословен домашен пастет

Домашният пастет е вкусна, питателна и лесна за приготвяне разядка, която се радва на все по-голяма популярност сред любителите на домашната кухня. Ако и вие сте сред тях си струва да се опитате да си го приготвите сами, в къщи. Защо да изберем домашен пастет? […]
Смути за здрави колене и връзки

Смути за здрави колене и връзки

Смути с 5 съставки помага за укрепване на ставите и коленете Когато изпитваме болка в коляното или слабост на връзките, способността ни да извършваме ежедневни дейности, като ходене, бягане или дори изкачване на стълби, е затруднена. Това е все по-често срещан проблем, без значение от […]
Сотиран чесън стъпка, която ще промени вкуса на вашето ястие

Сотиран чесън стъпка, която ще промени вкуса на вашето ястие

Чесънът и лукът са две от основните съставки на много ястия. Има малки детайли, които, макар и на пръв поглед незначителни, могат напълно да преобразят вкуса и текстурата на едно ястие. Един такъв детайл е редът, в който се задушават чесънът и лукът. Решението кое […]
Домашен брънч като от гурме заведение

Домашен брънч като от гурме заведение

Брънчът отдавна не е просто закуска или обяд – той е ритуал, който съчетава кулинарна наслада, уют и внимание към детайла. Докато по световните гурме заведения се създават истински произведения на изкуството в чиния, у дома също можем да постигнем впечатляваща атмосфера. Нужно е само […]
Закуски с високо съдържание на протеин за добър старт на деня

Закуски с високо съдържание на протеин за добър старт на деня

Правилната закуска не само зарежда тялото с енергия, но и определя тона за целия ден. Протеините играят ключова роля в този процес – те поддържат ситостта, стимулират метаболизма и допринасят за изграждането и възстановяването на мускулите. За хора с активен начин на живот, инсулинова резистентност […]
Лилав картоф, супер храна и вкусни рецепти

Лилав картоф, супер храна и вкусни рецепти

Сред богатото разнообразие от цветни зеленчуци, лилавият картоф заема едно от почетните места. Неговият наситен цвят не само привлича вниманието, но и сигнализира за мощните му антиоксидантни свойства. Все повече хора откриват ползите от включването на този уникален зеленчук в своето меню, не само заради […]
Рецепта за домашен козунак

Рецепта за домашен козунак

Печенето на козунаци за Великден има дълбока християнска и културна символика, особено в страни като България, където традицията е силно вкоренена. Козунакът символизира възкресението на Христос и новото начало. Той е сладък, мек и пухкав, знак за празничност, светлина и духовно възраждане след строгите пости. […]
Как да познаем дали яйцата са развалени

Как да познаем дали яйцата са развалени

Яйцата са един от най-често използваните продукти в кухнята, защото са универсални, хранителни и вкусни. Но какво се случва, когато открием яйца в хладилника и не помним кога сме ги купили? Могат ли още да се консумират, или рискуваме здравето си? Добрата новина е, че […]
С каква храна да се предпазим от инфекции на ИПП

С каква храна да се предпазим от инфекции на ИПП

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са често срещан здравословен проблем, особено при жените, но не подминават и мъжете. Те могат да причинят болка, парене при уриниране, често уриниране и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Освен добрата хигиена и приемането на достатъчно течности, храненето […]
Какво трябва да ядем, за да избегнем рак на дебелото черво

Какво трябва да ядем, за да избегнем рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак в света, но и един от видовете, който може да се предотврати. Начинът ни на хранене играе ключова роля в риска от развитие на това заболяване. С правилен хранителен режим можем не само да […]