Зеленчуковите кюфтенца са перфектен избор за лятото. Леки и здравословни, но в същото време хранителни и засищащи.
Ето нашите две свежи предложения, които може да гарнирате с подходящи сосове и богата салата.
Сочни картофени кюфтенца
Време за приготвяне 40 минути, продуктите са за 15-16 броя кюфтета.
Необходимите продукти
- 4 яйца
- 7 средно големи картофа
- 100 гр. сирене
- 1 к. л. чубрица
- 1 к. л. къри
- 2 ч. л. галета
- 1 и 1/2 к. л. млян черен пипер
- 1/2 к. л. копър
- 1 глава лук
- сол на вкус
- брашно за овалване – пшенично или царевично
- олио
Начин на приготвяне
Обелете и сварете картофите с щипка сол.
Настържете ги или ги намачкайте и прибавете към тях 2 от яйцата, както и жълтъците на другите две яйца.
Настържете лука и го прибавете към сместа.
Подправете с подправките.
Разбъркайте добре и оформете кюфтетата.
Потапяйте всяко кюфте в останалите белтъци, после го овалвате в брашно и пържите до златисто.
Ако предпочитате, готовите кюфтета сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината и да бъдат по-леки.
Кюфтета от пиперки
Времето за приготвяне е 40 минути. Посочените продукти са за 4 порции.
Необходимите продукти
- 1 кг. пиперки
- 3 яйца
- 1 жълтък
- 250 гр. сирене
- млян черен пипер
- сол на вкус
- 4-5 стръка магданоз
- 1/2 к. ч. галета
- 1/2 к. ч. брашно
- 1/2 к. ч. олио
Начин на приготвяне
Почистете пиперките от семената. Изпечете ги и ги нарежете на много ситно.
Прибавете едно яйце, един жълтък, настърганото сирене, черен пипер, наситнения магданоз, солта и смес от брашното и галетата. Трябва да се получи смес с гъстотата на кайма за кюфтета.
Намокрете ръцете си и оформете кюфтета. Овалвайте ги в брашно, след това ги потапяйте в разбито яйце.
Пържете ги в добре загрято олио.
Ако предпочитате, готовите кюфтета сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината и да бъдат по-леки.
Приятен апетит!