Тосканска супа от карфиол
Необходимите продукти
- 4 чаши пресен карфиол (около 400 грама)
- 2 кубчета пилешки бульон
- 2 чаши вода
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 килограм насипна италианска наденица
- 1 чаша нарязани пресни гъби
- 1 чаша тежка сметана за разбиване
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 килограма ивици бекон, сварени и натрошени
Начин на приготвяне
В голяма тенджера смесете карфиола, бульона, вода и чесън. Оставете да заври и да къкри без капак докато карфиолът омекне, 12-15 минути.
Междувременно в голям тиган запържете наденицата и гъбите на среден огън, докато наденицата потъмнее, 6-8 минути. Извадете я с решетъчна лъжица; отцедете върху хартиени кърпи.
Добавете колбасите и гъбите към сместа от карфиол и върнете на котлона докато кипне. Намалете огъня и оставете да къкри непокрито за 5 минути. Прибавете сметаната и черния пипер. Сервирайте с бекон.
Мексиканска пилешка царевична супа
Необходимите продукти
- 750 грама обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани на малки парчета
- 1/2 чаша нарязан лук
- 3 супени лъжици масло
- 1 до 2 скилидки чесън, смлени
- 1 чаша гореща вода
- 2 чаени лъжички пилешки бульон на гранули
- 1/2 до 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 2 чаши сметана половин-половин
- 2 чаши настъргано сирене
- 1 консерва сладка царевица
- няколко нарязани зелени люти чушки
- 1/4 до 1 чаена лъжичка сос от люти чушки
- 1 среден домат, нарязан
По желание: Нарязан пресен кориандър и пържени ивици тортила
Начин на приготвяне
Запържете леко пилешкото и лука. Добавете чесъна и гответе още 1 минута. Прибавете водата, бульона и кимиона и оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри за 5 минути.
Прибавете сметаната, сиренето, царевицата, лютите чушки и соса от люти чушки. Гответе и разбърквайте на слаб огън докато сиренето се разтопи, след което добавете домата.
Ако желаете, отгоре поставете кориандър и ивици тортила.
Вегетарианска тайландска къри супа
Необходимите продукти
- 250 грама тънка оризова юфка или неварена паста с ангелска коса
- 1 супена лъжица сусамово масло
- 2 супени лъжици червена къри паста
- 1 чаша кокосово мляко
- 1 литър пилешки или зеленчуков бульон
- 1 супена лъжица соев сос
- 400 грама твърдо тофу, отцедено и нарязано на кубчета
- 250 грама бейби царевица, отцедена и нарязана наполовина
- 150 рама бамбукови стръкчета, отцедени
- 1-1/2 чаши нарязани пресни гъби шийтаке
- 1/2 средно голяма сладка червена чушка, нарязана на тънки ивици
- Накъсани листа пресен босилек и резенчета лайм
Начин на приготвяне
Пригответе юфка според указанията на опаковката.
Междувременно, в 6-qt. бульон, загрейте олио на среден огън. Добавете кърито и гответе кратко, около 30 секунди. Постепенно разбийте и прибавете кокосовото мляко, докато се смеси добре. Прибавете бульона и соевия сос и оставете да заври.
Добавете тофуто и зеленчуци към бульона и гответе докато зеленчуците станат хрупкави, 3-5 минути.
Отцедете юфката и я добавете към супата. Поръсете всяка порция с босилек и сервирайте с резенчета лайм.