Тиквата безспорно е царицата на есенните продукти. Освен че е богата на витамини А, С и Е, минерали и фибри, тя притежава нежен, леко сладникав вкус, който я прави идеална както за солени, така и за сладки ястия. Представяме ви три любими рецепти с тиква, които ще внесат уют и аромат в дома ви през студените дни.
1. Крем супа от тиква с джинджифил и сметана
Необходими продукти:
• 700 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
• 1 морков
• 1 малка глава лук
• 2 скилидки чесън
• 1 ч.л. настърган пресен джинджифил
• 800 мл зеленчуков бульон
• 100 мл готварска сметана
• 2 с.л. зехтин
• Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте зехтина и задушете нарязания лук, чесън и морков за няколко минути. Добавете тиквата и джинджифила, разбъркайте и налейте бульона. Варете на умерен огън около 20–25 минути, докато зеленчуците омекнат напълно. Пасирайте сместа с пасатор до гладък крем и добавете сметаната. Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте супата с крутони, тиквени семки или малко зехтин. Така супата ви ще изглежда не само красиво, но и ще има още по-богат вкус.
2. Паста с тиква, пармезан и салвия
Необходими продукти:
• 300 г паста (спагети, талиатели или пене)
• 400 г печена тиква
• 2 скилидки чесън
• 50 г настърган пармезан
• 30 г масло
• Няколко листенца салвия (прясна или сушена)
• Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката. Междувременно в тиган разтопете маслото, добавете чесъна и салвията и запържете леко, докато се отдели ароматът. Прибавете намачканата печена тиква и малко от водата, в която е вряла пастата, за да получите кремообразен сос. Извадете чесъна, прибавете пастата, поръсете с пармезан и разбъркайте енергично.
Тази рецепта може да се обогати с малко синьо сирене или натрошени орехи. Те ще придадат чудесен контраст на сладостта на тиквата.
3. Тиквен чийзкейк с канела и карамел
Необходими продукти:
• 200 г бисквити (смачкани)
• 80 г масло (разтопено)
• 400 г крема сирене
• 250 г тиквено пюре
• 100 г захар
• 2 яйца
• 1 ч.л. канела
• ½ ч.л. индийско орехче
• 1 ч.л. ванилия
• Карамелен сос за гарниране
Начин на приготвяне:
Смесете бисквитите с разтопеното масло и притиснете сместа в дъното на форма с подвижен ринг. Оставете в хладилник за 15 минути. В отделна купа разбийте крема сиренето със захарта, след това добавете тиквеното пюре, яйцата и подправките. Изсипете върху основата и печете на 160°C около 50 минути. Оставете да се охлади напълно, след което полейте с карамелен сос.
Ако обичате по-изразен вкус, добавете и малко настърган джинджифил в тиквената смес.
Тиквата е изключително универсален продукт. Тя може да се използва за приготвянето на ароматна супа, неустоимо кремообразна паста или сладък десерт. Всички тези ястия стоплят душата през студените есенни дни. Независимо дали обичате тиквата печена, варена или пюрирана, тези три рецепти ще ви вдъхновят да я включите по-често в менюто си. Освен че е вкусна, тиквата е и полезна – подпомага зрението, укрепва имунната система и съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките.
С няколко прости съставки и щипка въображение, можете да превърнете есента в истински празник на вкусовете!