Микровълновата фурна се превърна в незаменим съюзник в нашите кухни, улеснявайки ежедневието ни, като ни позволява да претопляме храната или дори да я приготвяме за няколко минути. Не всички храни обаче са подходящи за този уред. Това са петте продукта, които трябва да избягвате да загрявате в микровълновата, не само за да запазите качеството им, но и за да се погрижите за здравето си.
Яйца
Варене на цяло яйце в микровълнова може да предизвика експлозия. Налягането на парата, генерирано вътре в яйцето, може да причини спукване на черупката, замърсявайки вътрешността на микровълновата и разваляйки храната. Затова е по-добре да изберете по-традиционни методи за готвене, ако искате да се насладите на перфектно сварено яйце.
Замразена храна: Размразяването е ключово
Въпреки че може да е изкушаващо да поставите голямо парче месо или замразен хляб директно в микровълновата, важно е първо да ги размразите. Докато малка пържола може да се приготви в микровълнова фурна, по-големите продукти изискват достатъчно време за размразяване в хладилника или на стайна температура, за да предотвратите неравномерно готвене или разваляне на храната.
Течности
Загряването на вода или мляко в микровълновата може да изглежда просто, но е важно да се внимава. Ако се нагряват повече от пет минути, частиците могат да прегреят и да причинят опасни пръски. Освен това течността може да изгори, променяйки вкуса и текстурата си. Винаги когато загрявате течности в микровълновата трябва да е за кратко и е препоръчително да наблюдавате процеса.
Масла и мазни храни
Маслата и мазните храни, като бекон или масло, могат да достигнат изключително високи температури в микровълновата фурна. Това може не само да промени техния вкус и аромат, но също така да ги изпържи или изгори. За да се насладите на най-добрия им вкус, препоръчително е да ги приготвите в тиган.
Плодове
Въпреки че плодовете са здравословен вариант, загряването им в микровълновата може да бъде грешка. Много плодове, като гроздето, съдържат висок процент вода, което може да ги накара да експлодират при нагряване. За да се насладите на вкуса и хранителните им качества е най-добре да ги консумирате пресни.