Семената съдържат всички изходни материали, необходими за развитието на сложни растения. Поради това те са изключително питателни.
Семената са чудесен източник на фибри. Те също така съдържат здравословни мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини и много важни витамини, минерали и антиоксиданти.
Когато се консумират като част от здравословна диета, семената могат да помогнат за намаляване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.
Тази статия ще опише хранителното съдържание и ползите за здравето на пет от най-здравословните семена, които можете да ядете.
1. Ленено семе
Лененото семе е чудесен източник на фибри и омега-3 мазнини, особено на алфа-линоленова киселина.
Въпреки това, омега-3 мазнините се съдържат във влакнестата външна обвивка на семето, която хората не могат да усвоят лесно. Ето защо, ако искате да увеличите нивата на омега-3, най-добре е да ядете смлени ленени семена.
Лененото семе също съдържа редица различни полифеноли, особено лигнани, които действат като важни антиоксиданти в тялото.
Лигнаните, както и фибрите и омега-3 мазнините в лененото семе, могат да помогнат за намаляване на холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.
2. Семена от чиа
Семената от чиа са много подобни на ленените семена, защото те също са добър източник на фибри и омега-3 мазнини, заедно с редица други хранителни вещества.
Подобно на лененото семе, семената от чиа също съдържат редица важни антиоксидантни полифеноли.
Интересното е, че редица проучвания показват, че яденето на семена от чиа може да увеличи ALA в кръвта. ALA е важна омега-3 мастна киселина, която може да помогне за намаляване на възпалението.
Семената от чиа също могат да помогнат за намаляване на кръвната захар. Няколко проучвания показват, че цели и смлени семена от чиа са еднакво ефективни за намаляване на кръвната захар веднага след хранене.
3. Конопени семена
Конопеното семе е отличен източник на вегетариански протеин. Всъщност те съдържат повече от 30% протеин, както и много други основни хранителни вещества.
Конопените семена са едно от малкото растения, които са пълноценни източници на протеини, което означава, че съдържат всички основни аминокиселини, които тялото ви не може да произведе.
Маслото от конопено семе може да има благоприятен ефект върху здравето на сърцето чрез увеличаване на количеството омега-3 мастни киселини в кръвта.
4. Сусамово семе
Сусамовите семена обикновено се консумират в Азия, а също и в западните страни като паста, наречена тахан.
Сусамовите семена са чудесен източник на лигнани, които могат да помогнат за подобряване на статуса на половите хормони за естроген. Сусамовите семена също могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
5. Тиквени семки
Тиквените семки са едни от най-често консумираните видове семена и са добри източници на фосфор, мононенаситени мазнини и омега-6 мазнини.
Тиквените семки също са добър източник на фитостероли, които са растителни съединения, които могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.
Едно наблюдателно проучване на повече от 8000 души установи, че тези, които са имали по-висок прием на тиквени и слънчогледови семки, имат значително намален риск от рак на гърдата.
Друго проучване при деца установи, че тиквените семки могат да помогнат за намаляване на риска от камъни в пикочния мехур чрез намаляване на количеството калций в урината.