Ако сте били в Испания, няма как да не сте чували или да не са ви препоръчвали, да опитате, така популярното ястие наречено Паеля.
Какво е Паеля?
Паелята е испанско, оризово ястие, с шафран. Може да се приготвя с пиле, заек, охлюви, зеленчуци или морски дарове. Това е традиционно ястие и е най-известено като „Paella Valenciana“ от произхода си във Валенсия. Но има много вариации от региони в цяла Испания. Включително, вероятно по-известната, поне в световен мащаб, „Паеля де Мариско“, приготвена със смесица от морски дарове, като скариди, миди и калмари. Регионални вариации на паелята варират в различните региони на Испания. В днешно време е обичайно да се намерят вегетариански и вегански варианти, със зеленчуци, боб или артишок. Вариантите варират, в зависимост от вкусовете на консуматорите, защо всеки иска да добави към ориза любимите си съставки.
Международен конкурс за Паеля
Историята на паелята датира от 18-ти век, като името „паеля“ произлиза от старата валенсианска дума за тигана, в който се готви. Той има две дръжки и прилича по- скоро на тава с дръжки. Традицията на годишното, международно, състезание по паеля, започва през 1961 година. „Concurso Internacional de Paella Valenciana“, както е известно на испански е 7-дневно състезание. Оценява се вкуса и придържането към традицията на правене на паеля. Провежда се в село Суека, Валенсия. Счита се за най-престижното състезание по готвене на паеля в Испания и е известно със своята гигантска паеля.
Къде може да опитате най- вкусната Паеля на света?
Валенсия
Валенсия оглавява списъка и официално е дом, на най-добрата паеля в света. Ако си избирате ресторант, в който да опитате от вкусното ястие, намерете такъв, които използват местни продукти. Ако сте във Валенсия, е задължително да опитате тяхната паеля Valenciana, с пиле и заек.
Мадрид
Испанската столица съчетава, традиционните испански вкусове, с модерните иновации. Освен това е чудесно място да опитате паеля. Можете да започнете с обичайните туристически центрове като Plaza Mayor и Gran Vía, но за по-автентични опции е най-добре, да разгледате квартали, като La Latina и Lavapiés.
Малага
С близостта на града до Средиземно море, паелята в Малага е известна със своите пресни морски дарове, често комбиниращи скариди, миди и калмари. Предлагат и местната „Paella Malagueña“, която включва ориз, подправен с шафран, чушки, лук и чесън. Създавайки богато и ароматно ястие. Много от най-добрите ресторанти за паеля в Малага, се намират в ресторантите край плажа. Ако искате да се потопите в традиционната испанска атмосфера, посетете кварталът La Malagueta. Той е добре известен с това, че предлага, най- вкусната паеля в града.
Барселона
Ако се чудите, колко струва паелята в Барселона, цената варира, в зависимост от порциите и съставките. Барселона, която е столицата на Каталуния, вероятно за някои е по-известна със своите каталунски ястия като “fideuà” или “arroz negre”. Със своята кухня, базирана на морски дарове, и отлични вариации на паеля, градът ще ви предложи едно незабравимо, кулинарно изживяване. Чудесно начало за намиране на автентична паеля биха били крайбрежните райони, като Barceloneta или Port Olímpic, където морските дарове са свежи и в изобилие. Но Готическият квартал и Ел Борн също са добре известни със своите ресторанти, предлагащи първокласна паеля.
Майорка
Палма де Майорка, столицата на Балеарските острови, изобилства от пресни морски дарове и красиви плажни ивици. В Палма, за да опитате най- вкусната паеля, се отправете към крайбрежните райони, Portixol и Playa de Palma. Там ще се насладите на порция паеля, с живописна гледка, към Средиземно море. Освен това историческият квартал Санта Каталина, засилва присъствието на автентичния испански дух. Ресторантите там пазят рецепти за паеля, предавани от поколение на поколение.