Как да си приготвим пресни миди у дома

Как да си приготвим пресни миди у дома

Мидите са много вкусни морски дарове, но приготвянето им у дома може да бъде предизвикателство. Ето от къде трябва да започнете, за да приготвите най- вкусните миди на света.

Почистване на пресни миди

Първата стъпка е да почистите вашите миди. Изтъркайте старателно външната част на мидите с твърда четка. Тъй като мидите естествено се ровят в пясъка, те трябва да бъдат почистени от песъчинки. Консумирането на песъчинки със сигурност ще намали удоволствието ви от храненето. За да премахнете пясъка преди готвене, покрийте мидите с разтвор на солена вода, 1/3 чаша сол на 1 литър вода. Оставете ги да престоят във водата няколко часа. Добавянето на 1/4 до 1/2 чаша царевично брашно помага за изхвърлянето на тъмната материя и пясъка от стомасите на мидите и може да избели месото.

Съвети за излющване

Ако планирате сами да излющите мидите, черупките ще се отворят по-лесно, ако ги замразите за 15 до 20 минути. След това извадете мидите от фризера и ги оставете да престоят няколко минути, преди да опитате да отворите черупките. Докато мидите се затоплят, мускулите се отпускат и черупките ще се отворят леко.

Ако искате да премахнете твърдата кожа, покриваща шията на мидите с дълги вратове, разрежете кожата по дължина и я отстранете. Можете да смелите кожата и да я добавите към супа или ястия с крем от миди.

След като вашите миди са почистени, вие сте готови да ги ядете или сготвите. Най-малките миди са най-желани за консумация в сурово състояние. Колкото по-големи са мидите, толкова по-твърдо ще бъде месото. Ако ще ядете неолющени миди, сурови, не забравяйте да ги сервирате студени, за да се отварят по-лесно черупките.

Много хора предпочитат да изстискат пресен лимонов сок, малко сос Табаско, коктейлен сос и хрян като допълнителни подправки.

Целите миди са готови за поднасяне, когато черупката се отвори. Ако черупката не се отвори след готвене, изхвърлете мидата. Това ви казва, че мидата не е била жива и че може да е замърсена с бактерии или токсини.

Варене

Не преварявайте мидите, защото ще се втвърдят. Варете ги на слаб огън, колкото повече ги варите, толкова по-твърдо ще стане месото. Ако приготвяте супа от бели миди, накиснете мидите в мляко или сметана и ги добавете накрая заедно със сметаната. Гответе само докато мидите се загреят, не ги варете. По-големите черупки от миди могат да бъдат сварени и изтъркани, за да се използват като уникални купи за сервиране.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares