Безценният плод суперхрана

Безценният плод суперхрана

Проучване на Харвардския университет потвърждава, че суперхраните са от съществено значение за хората поради голямото си количество хранителни вещества, полезни за здравето. Храната, която помага за подобряване на либидото, забавя стареенето и се бори с рака е плод, за който може скоро да не сте се сещали.

Това е къпината, известна още като черна малина.

За да постигнем здравословна и балансирана диета, трябва ежедневно да се опитваме да подобряваме хранителните си навици. Препоръчително е да се избягва консумацията на преработени храни. Според специалистите, освен банани, мандарини или ябълки трябва да включим и къпините, към седмичното си меню.

Ползите от къпините и защо са суперхрана ?

Плодът произлиза от Северна Америка, но днес може да се намери в много части на света. Това е плод, който се образува от обединението на гроздовидни костилкови плодове, вътре в които има малко семе. Размерът му е от един до три сантиметра, в зависимост от вида.

Тези малини могат да се консумират пресни, но и да се добавят към салати, да се смесват в смутита или да се правят на конфитюри. Както всички плодове като цяло, те са източник на минерални соли и имат ниска калорична стойност, както и ниско съдържание на въглехидрати. Те също така са особено богати на витамин С, витамин К, фолиева киселина и фенолни съединения.

Къпините имат до три пъти повече антиоксиданти от другите горски плодове, толкова много, че много експерти ги смятат за една от най- полезните супер храни. Високото им съдържание на антиоксиданти намалява отрицателните ефекти, които могат да причинят сърдечни проблеми, рак, артрит, сърдечен арест или други респираторни заболявания, а също така помага за предотвратяване на заболявания като Алцхаймер или свързани заболявания.

Помагат за намаляване на възпалението, подобряват здравето на сърдечно-съдовата система и поддържат имунната система. Те също така съдържат голямо количество фитохимикали, които ги правят една от най-добрите храни като афродизиак и следователно подобряват сексуалното желание. Други ползи са свързани с предотвратяване на загубата на зрение или образуването на катаракта. Поддържат на кожата млада и сияйна, като се смята, че забавят стареенето.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares