Тайната на вкусните мекици

Тайната на вкусните мекици

Мекиците са традиционно българско ястие, което е много популярно в Родопите. Те са любимата закуска на малки и големи. Вкусни и лесни за приготвяне, могат да се сервират с мед, сирене или конфитюр. Ето как се приготвят:

Необходими продукти:

• 500 г брашно
• 1 чаена лъжичка сол
• 1 чаена лъжичка захар
• 1/2 кубче прясна мая (около 20 г) или 1 пакетче суха мая (7 г)
• 300 мл топла вода или прясно мляко (по избор)
• 2 супени лъжици олио
• Олио за пържене

Как се приготвят?

Активиране на маята: Ако използваш прясна мая, я натроши в малко топла вода (или мляко), добави захарта и я остави на топло място за около 10-15 минути, докато се активира и започне да прави мехурчета. Появят ли се мехурчетата, значи е готова.

Приготвяне на тестото: В голяма купа сипи брашното и направи кладенче в средата. Добави солта, активираната мая (или сухата мая, ако използваш такава) и олиото. Постепенно добавяй топлата вода или мляко и омесвай, докато получиш меко и еластично тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете.

Втасване: Покрий тестото с чиста кърпа и го остави да втаса за около 1 час на топло място, докато удвои обема си.

Оформяне на мекиците: След като тестото втаса, загрей олио в дълбок тиган. Откъсвай малки топчета от тестото, оформяй ги на ръка или с помощта на точилка, в плоски кръгчета (около 1 см дебелина).

Пържене: Сложи мекиците в горещото олио и ги пържи от двете страни до златисто. Обръщай ги с помощта на решетъчна лъжица или щипки.

Извади мекиците и ги постави върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Мекиците могат да се сервират топли, гарнирани с мед, сирене, сладко, конфитюр или кисело мляко. Традиционно в Родопите често се ядат с мед и сирене.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares