Как се прави конфитюр от шипки

Как се прави конфитюр от шипки

Ако сте дете на 90-те няма как да не си спомняте вкуса на сладкото от шипки, намазано на филийка, рано сутрин. Този сладък конфитюр става все по- труден за откриване по магазините, затова ви предлагаме една лесна рецепта, с която да си го приготвите в къщи.

Рецепта за сладко от шипки

Необходими продукти:

• 1 кг шипки (обелени и почистени)
• 1 кг захар
• 500 мл вода
• 1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу) или сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Измийте добре шипките и ги обелете, за да се отстрани твърдата обвивка. След това ги разполовете и внимателно изчистете семките и мъха от вътрешността. Тази стъпка е малко трудоемка, но много важна за постигане на гладка текстура.

В тенджера сложете 500 мл вода и добавете почистените шипки. Варете ги на слаб огън около 30-40 минути, докато омекнат.

След като шипките омекнат, претрийте ги през сито или използвайте блендер, за да получите гладка смес. Целта е да се отстранят останалите твърди частици.

В друга тенджера сложете захарта и водата и ги загрейте, докато захарта се разтвори напълно и получите плътен сироп. Оставете го да ври на слаб огън около 10-15 минути.

Добавете прецедената каша от шипките към захарния сироп и оставете сладкото да къкри на слаб огън още 30-40 минути, като разбърквате често. Ако е необходимо, махайте пяната с помощта на решетъчна лъжица.

Когато сладкото се сгъсти до желаната консистенция, добавете лимонената киселина или сока от лимон. Това ще помогне за стабилизирането на цвета и ще придаде леко кисел вкус.

Докато сладкото е още горещо, го разпределете в чисти и сухи буркани. Запечатайте плътно с капачки и обърнете бурканите с капачката надолу, за да се запечатат добре. Оставете ги така, докато изстинат напълно.

И така вашето сладко от шипки е готово, насладете му се!

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares