Рецепта за италианска фокача

Рецепта за италианска фокача

Фокачата е традиционен италиански, плосък хляб, известен със своята мека структура, аромат и хрупкава коричка. И спокойно може да се направи и в домашни условия Може да се приготви с различни добавки като маслини, розмарин, чесън и домати. Ето какви са основните стъпки за приготвянето на традиционната италианска фокача:

Необходими съставки:

  • Брашно (около 500 г)
  • Мая (суха или прясна)
  • Вода (около 300 мл.)
  • Зехтин (около 2 супени лъжици, за тестото и още 1 за намазване на тестото)
  • Сол (на вкус)
  • Захар (една чаена лъжичка)
  • Добавки по избор: розмарин, маслини, чери домати, сушени домати, чесън.

Как се приготвя?

Първо трябва да замесим тестото. Към водата добавете брашното (пресято), маята, солта и зехтина. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

Разточете го в намаслена тава, като оформите характерната форма на фокачата с пръсти. След като сте оформили фокачата я намажете със зехтин, поръсете я със сол и избраните добавки, маслини, чери домати нарязани на парчета, чесън, сушени домати или друго по желание.

Загрейте фурната предварително на 200°C и печете за 20-30 минути, докато коричката стане златиста. Тогава вашата традиционна италианска фокача ще бъде готова. Извадете я от фурната и я покрийте с кърпа за около 10 минути. Може да се консумира както топла, така и охладена.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares