Кимчи: Храна за изгаряне на мазнини

Кимчи: Храна за изгаряне на мазнини

Световната здравна организация (СЗО) призна, че затлъстяването е основен здравен проблем, засягащ около 890 милиона души, или 16% от населението на света. Пандемията от затлъстяване е проблем дори в Азия, където са съсредоточени страните в света с най-ниско наднормено тегло. В отговор Световният институт за кимчи, разположен в Южна Корея, публикува серия от статии за ефектите на кимчи срещу затлъстяването, в международни научни списания. Тези проучвания показват, че яденето на тази храна, може да ви помогне да отслабнете и дори може да бъде обещаваща диетична стратегия за борба със затлъстяването.

Кимчи е традиционна корейска ферментирала храна, която може да се намери в магазините за здравословни храни, а през последните години и в някои супермаркети. Както споменахме, скорошни изследвания върху ефектите на кимчи върху телесното тегло предоставиха убедителни доказателства за ефикасността му срещу затлъстяване, сред азиатското население.

Според ново клинично изследване, проведено върху хора, редовното ядене на кимчи намалява телесните мазнини. Но по-интересното е, че успява да обясни защо облекчава симптомите на затлъстяване, обстоятелство, което се дължи на подобрението, което произвежда в чревната микробиота. Според нейните автори, работата, ръководена от д-р Сунг Хонг от групата за изследване на функционалността на кимчи, на Световния институт, в сътрудничество с Националната университетска болница в Пусан (Южна Корея), позволява „да се потвърдят ефектите на кимчи срещу затлъстяването.“

Как тази храна намалява затлъстяването?

Публикувано в октомврийския брой на Journal of Functional Foods, проучването изследва промените в антропометричните измервания, кръвните биомаркери и чревните микробиоми на 55 мъже и жени, с наднормено тегло. Всички имаха ИТМ, вариращ от 23 до 30 kg/m². Участниците са консумирали 3 капсули кимчи на хранене (60 г кимчи на ден) в продължение на 3 месеца. Капсулите съдържат кимчи на прах, произведен чрез сушене, чрез замразяване на ферментирало кимчи от зеле при 4 ℃, в продължение на 2 седмици. Изследователският екип анализира промените в състава на телесните мазнини на участниците и установи, че групата, която консумира кимчи, показва 2,6% намаление на телесните мазнини. А контролната група, която не приема капсулите кимчи, показва 4,7% увеличение на телесните мазнини, показвайки статистически значима разлика между двете групи.

Анализът на микробиомите на участниците разкрива, че консумацията на кимчи води до увеличаване на изобилието на полезните чревни бактерии. Съобщава се, че тази бактерия намалява възпалението и подобрява маркерите на метаболитния синдром и затлъстяването, като произвежда късоверижни мастни киселини. В същото време яденето на кимчи намалява броя на протеобактериите, които се свързват със затлъстяването.

,,Резултатите от предклинично проучване и клинично изпитване систематично потвърдиха ефектите на кимчи срещу затлъстяването“, казва д-р Хае-Чун Чанг, директор на Световния институт за кимчи. Според него тези изследвания „представят научни доказателства, които биха помогнали за широкото популяризиране на отличните свойства на кимчи, като по този начин поставят основата за растежа на кимчи като здравословна храна в световен мащаб“.

Проучването е доста ограничено и не може да се потвърди пряка връзка между яденето на кимчи и загубата на тегло. Извадката на изследването е ограничена до 55 души. В допълнение, ще е необходимо клинично изпитване в разнообразна популация, за да се види дали ефектите на кимчи срещу затлъстяването могат да бъдат възпроизведени в неазиатски популации.

 

Източник: LA RAZON

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares