С повишаването на температурите и намалените валежи растежът на авокадото се забавя значително.
Супермаркетите, продаващи авокадо, са предупредени за потенциален недостиг на популярния плод поради изменението на климата, което може да доведе до затруднения в доставките през следващите години.
Испания, Южна Африка, Перу, Чили и Мексико са едни от основните производители на авокадо, но променливите климатични условия в тези региони причиняват спад в растежа на плодовете. Авокадото, което изисква големи количества вода, за да расте, се нуждае от приблизително 320 литра вода, за да произведе едно авокадо, което е четири пъти повече от количеството вода, необходимо за производството на килограм портокали.
С повишаването на температурите и намалените валежи растежът на авокадото се забавя значително, което се отразява на производителността на насажденията. Скорошен доклад показва, че площите за отглеждане на авокадо могат да бъдат намалени с до 41% до 2050 г. В Мексико, най-големият производител на авокадо в света, площта, предназначена за отглеждане на авокадо, може да намалее с до 43%, ако глобалното покачване на температурата продължи.
Отглеждането на авокадо оказва значителен натиск върху водните ресурси, особено в сухи региони като Мексико, където сушата в резултат на изменението на климата може да има неблагоприятен ефект върху производството. SaveMoneyCutCarbon предупреждава: „Търсене на авокадо може да е от полза за икономиките на страните производители и за хората, които работят в сектора, но ускореният пазарен растеж оказва повишен натиск върху местната екология, особено върху водните ресурси и горските площи.
„През последните години научихме, че водата е ценен и ограничен ресурс, който трябва да управляваме много внимателно. Осъзнаването на водния отпечатък на храната, която ядем, е един от начините да направим по-отговорни и устойчиви избори.“
Въздействието на авокадото върху околната среда
Потребителите също трябва да имат предвид въглеродния отпечатък, свързан с покупката на авокадо. Според Sustainable Food Trust опаковка с две малки авокадо има CO2 отпечатък от 846,36 грама, почти два пъти повече от килограм банани.
Тъй като авокадото се отглежда в Централна и Южна Америка, плодът трябва да пътува на дълги разстояния, за да достигне до пазарите в Глобалния север. Например едно мексиканско авокадо трябва да измине повече от 8900 километра, за да стигне до Обединеното кралство. Този транспорт, който често включва бране на плодовете, преди да са узрели и транспортирането им при контролирани условия на съхранение, е много енергоемък.
Количеството вода, необходимо за отглеждане на авокадо, е значително по-малко в по-влажните региони и остава по-ниско от количеството, необходимо за други обичайни стоки като кафе, шоколад или говеждо. „Авокадото е обект на критика поради въздействието си върху околната среда, подхранвано от необосновани твърдения“, обяснява Бард. „За да поставим това в перспектива, един килограм авокадо изисква средно около 800 литра вода. Много по-малко от други стоки като кафе, шоколад и говеждо.“ Предупреждението за възможния недостиг на авокадо и неговото въздействие върху околната среда остава уместно, тъй като изменението на климата продължава да оказва влияние върху районите, в които се отглежда.
Източник: LA RAZON