Испанската гастрономия е сред най-добрите на планетата благодарение на културното многообразие и голямото разнообразие от храни и ястия с вековна история.
Испанската кухня е със световен успех и това не е изненада за никого. Кулинарното списание TasteAtlas нарежда испанската храна сред най-добрите в света, наравно с италианската и гръцката.
Испания има голямо разнообразие от пейзажи и климат, което позволява богато и разнообразно производство на продукти. Зеленчуци, зехтин, месо, морски дарове. Гастрономическото и културното разнообразие на народите, които са се заселили на Иберийския полуостров са обогатили кулинарните техники и са оставили уникални рецепти, които испанското население е адаптирало и развило през годините.
Всъщност средиземноморската диета, на която се основава голяма част от испанската кухня, е ценена заради своя баланс, вкус и ползи за здравето. Тя е включена като обект на световното наследство и в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Мадридската яхния, едно от най-добрите ястия в света, според престижния готвач Гордън Рамзи. Сред всички възможности за типични ястия и десерти в Испания, мадридската яхния е едно от най-емблематичните ястия на мадридската кухня и символ на традиционната испанска кухня. Векове история придружават това ястие, което е любимо, както на испанците, така и на международните туристи. Известният британски готвач Гордън Рамзи избра мадридската яхния за третата най-добра храна в света, след като пътува по света и открива безброй ястия и десерти, от всички краища на планетата.
Смята се, че мадридската яхния има корени от популярната сефарадска яхния, наречена „olla podrida“, която комбинира месо, бобови растения и зеленчуци. Подобно ястие са приготвяли и евреите, а след изгонването им през 15 век християнските общности адаптират ястието, включвайки свинското като символ на християнската религия. По същия начин неговата еволюция е довела до вариации в неговите съставки, които днес са: нахут, свинско, говеждо, пилешко, бекон, чоризо, кървавица, картофи, моркови, зеле и юфка. С течение на времето се утвърждава и обичаят да се сервира на етапи: първо супата, след това нахута и зеленчуците, и накрая месото. Рамзи е хипнотизиран от този испански деликатес и след гастрономическата си обиколка решава да го постави на трето място, само след Laap от Лаос. Това е салата, считана за национално ястие на страната, която се приготвя с пилешко, телешко, патешко или свинско месо, подправено със сок от лайм и рибен бульон и ориз. И Pho от Виетнам, супа от оризова юфка с телешки бульон и парчета месо.
Източник:LA RAZON