Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година

Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година

Отглеждането на лимоново дърво у дома ще ви даде възможността да се наслаждавате на пресни лимони през цялата година, дори в студеното време. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда сложно, ще се изненадате, защото за отглеждането му не ви е необходима голяма градина. Някои сортове лимонови дървета са по-подходящи за закрити пространства. Двата най-подходящи варианта за домашно отглеждане са сортовете Майер и Пендероса.

Хибридът Майер е по-сладък от обикновения лимон, което го прави отличен избор за приготвяне на лимонада и включването му в други рецепти. Компактният му размер и ароматните цветове го правят идеален за отглеждане в саксия.

Другият сорт, Пандероса е малко дърво, но дава големи плодове, които могат да достигнат до един килограм.

За да може едно лимоново дърво да процъфтява на закрито, от съществено значение е да се възпроизведат естествените условия, в които би растяло на открито. Температурните колебания не трябва да са повече от 3 или 4 градуса между деня и нощта. През деня идеалната температура е приблизително 18 градуса.
Директната слънчева светлина е от съществено значение за растежа и производството на плодовете. Препоръчително е да поставите дървото на прозорец с южно изложение, за да увеличите максимално излагането на естествена светлина. Важно е редовно да почиствате листата и прозорците, за да оптимизирате фотосинтезата.

Почвата трябва да е леко кисела и добре дренирана. Препоръчително е да се използват торове за киселинолюбиви растения и да се полива, когато горният слой на субстрата е изсъхнал, като се осигури дълбоко поливане, но без наводняване на почвата.

Отоплението може да намали влажността на околната среда, което да повлияе на лимоновото дърво. Препоръчително е да се поддържа ниво на влажност между 30% и 60%. Важно е дървото да се подрязва след плододаване, за да се отстранят слабите или болни клони. Освен това, тъй като на закрито няма пчели, които да опрашват цветята, е необходимо опрашването да се извършва ръчно с мека четка. От опрашването до прибирането на реколтата узряването на плодовете отнема около шест месеца. За да ги съберете, те трябва да бъдат леко усукани, докато се отделят, от дървото, без да повредят растението.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares