Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве

Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве

Чесънът (Allium sativum) е една от най-старите култивирани храни в света, използван както като подправка, така и като лечебно средство от хиляди години. Още в древен Египет, Гърция и Китай чесънът е бил ценен заради своите лечебни свойства. Днес съвременната наука потвърждава, че чесънът съдържа биоактивни съединения, които подобряват здравето на сърцето, имунната система и дори могат да помогнат в превенцията на някои заболявания.

Чесънът е мощен естествен антибиотик

Едно от най-известните свойства на чесъна е антибактериалното и антивирусното му действие. Основният активен компонент в чесъна е алицинът, който притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Той може да помогне за борбата с настинки, инфекции и дори някои устойчиви бактерии. Той подпомага борбата с бактериални инфекции, включително Ешерихия коли и Стафилококи. Може да помогне при простуда и грип, като стимулира имунната система. И има доказано действие срещу някои гъбични инфекции като кандида.

Полезен за сърдечно-съдовата система

Чесънът е известен със своето благотворно въздействие върху сърцето и кръвоносната система. Той може да помогне за регулиране на кръвното налягане, намаляване на холестерола и подобряване на кръвообращението. Намалява високото кръвно налягане (хипертония). Алицинът и другите серни съединения разширяват кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Проучвания показват, че чесънът може да намали „лошия“ LDL холестерол и да повиши „добрия“ HDL холестерол. Той предотвратява натрупването на плаки в артериите (атеросклероза), което намалява риска от инфаркт и инсулт.

Подсилва имунната система

Редовната консумация на чесън може да направи имунната система по-силна и устойчива на инфекции. Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали и намаляват възпаленията в тялото. Стимулира производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекции. Намалява риска от вирусни заболявания като грип, настинки и помага за по-бързо възстановяване при заболявания.

Проучвания показват, че хората, които приемат чесън ежедневно, боледуват по-рядко и ако се разболеят, симптомите им са по-леки и с по-кратка продължителност.

Чесънът има противоракови свойства

Някои изследвания предполагат, че чесънът може да има превантивен ефект срещу някои видове рак, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти и серни съединения. Той съдържа органосерни съединения, които могат да забавят растежа на туморните клетки. Редовната консумация на чесън е свързана с по-нисък риск от рак на стомаха, дебелото черво и белите дробове. Антиоксидантите в него защитават клетките от увреждане на ДНК.

Разбира се, чесънът не е лекарство, но е естествено средство, което може да намали риска от някои заболявания.

Подобрява храносмилането и здравето на червата

Чесънът действа като естествен пробиотик и подпомага растежа на полезните бактерии в червата. Той също така помага при подут стомах, газове и храносмилателни разстройства. Стимулира секрецията на храносмилателни ензими, намалява подуването и спазмите в стомаха. Подобрява метаболизма и усвояването на хранителните вещества.

Чесънът подобрява мозъчната функция

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, чесънът може да подпомогне мозъчната функция и да намали риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Подобрява кръвообращението в мозъка, което е важно за паметта и концентрацията. Защитава нервните клетки от увреждане и намалява възпалителните процеси, които водят до когнитивен спад.

Как да консумираме чесън за максимални ползи?

За да се възползваме напълно от полезните свойства на чесъна, е важно да го консумираме по правилния начин:

  •  Суров чесън – Най-добрият начин е да се консумира суров, защото при термична обработка част от активните съединения се губят.
  • Смачкан или нарязан – Оставете го да престои 10-15 минути, за да се активира алицинът.
  •  Добавен към ястия – Може да го добавяте към супи, салати, сосове или зеленчукови ястия.
  •  Чесново масло или екстракт – Ако не обичате миризмата на чесън, може да приемате добавки с чеснов екстракт.

Чесънът е истинско природно чудо, което има многобройни ползи за здравето. От подобряване на имунитета и сърдечното здраве, до защита на мозъка и храносмилателната система. Включването му в ежедневното меню може да бъде лесен и ефективен начин да поддържаме организма си здрав и защитен от болести.
Без значение дали го консумирате суров, печен или като добавка, чесънът си остава един от най-мощните природни лекове, които природата ни е дала!

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares