Депресията е най-известното психично разстройство в света, заедно с тревожността. Депресивните състояния са едни от най-разпространените и засягат почти 300 милиона души на планетата, според данни на Световната здравна организация (СЗО).
Лечението обикновено включва психологическа терапия и антидепресанти. Въпреки това, не всички пациенти постигат подобрение на своето депресивно разстройство само с лекарства. Доказано е, че начинът на живот е ключов фактор при лечението на депресия. Предишни проучвания показват, че определени промени в ежедневните ни навици могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на такива състояния. Те включват физическа активност, адекватен сън, контрол на стреса и здравословна диета. Но коя храна се откроява в облекчаването на депресията?
Колко портокали намаляват депресията?
Проучването, публикувано наскоро в списание Microbiome, показва, че яденето на портокали намалява риска от депресия с 20%.
„По-конкретно открихме, че консумацията на един среден портокал на ден може да намали риска от развитие на депресия с около 20%“, каза Раадж Мехта, професор по медицина в Харвардското медицинско училище, лекар в Масачузетската обща болница и старши автор на изследването, в съобщение за пресата. „И ефектът изглежда специфичен за цитрусите. Когато разгледахме общата консумация на плодове и зеленчуци или специфични плодове като ябълки или банани, не видяхме никаква връзка между приема и риска от депресия“, обясни той.
Защо консумацията на цитрусови плодове може да повлияе на депресивните състояния?
Изследване на Харвард твърди, че яденето на портокали намалява риска от депресия повече от други плодове, тъй като има по-големи количества полезни бактерии, в цитрусовите плодове. За това проучване изследователите анализираха данни от повече от 32 000 жени на средна възраст, които са участвали в изследване на здравето.
Между 2003 г. и 2017 г. на участниците в проучването периодично са изпращани въпросници за техния хранителен режим и състояние на депресия. Използвайки резултати от ДНК секвениране на проби от изпражнения, които преди това са били събрани от участниците, изследователите откриха връзка между консумацията на цитрусови плодове и 15 вида бактерии в микробиома на червата, включително бактерия, наречена Faecalibacterium prausnitzii. Предишни изследвания показват, че Faecalibacterium prausnitzii е полезна за тялото, като помага за намаляване на възпалението и подпомага имунната система. Може също да помогне при стомашно-чревни заболявания като болест на раздразнените черва (IBD), затлъстяване и дори диабет тип 2, според някои проучвания върху животни. Учените са открили по-ниско количество F. prausnitzii в микробиома на участниците в изследването, които страдат от депресия.
Изследователите смятат, че F. prausnitzii може да помогне при депресия чрез повлияване на нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин, чрез метаболитен път, наречен S-аденозил-L-метионин. Този път играе важна роля в производството на невротрансмитери. „Тези невротрансмитери регулират преминаването на храната през храносмилателния тракт, но могат да пътуват и до мозъка, където повишават настроението“, обясни Мехта в интервю за The Harvard Gazette.
Според това проучване, консумацията на цитрусови плодове може да помогне за намаляване или предотвратяване на депресията, чрез стимулиране на растежа на определени видове бактерии, в човешките черва, които влияят върху производството на мозъчни невротрансмитери, които могат да повишат настроението. В бъдеще ще е необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди причинно-следствената връзка между консумацията на цитрусови плодове и риска от депресия. Дотогава знаем, че консумацията на цитрусови плодове може да има положителни ползи за нашето здраве.
Портокалите са богати на витамин С и е доказано, че не трябва да изхвърляме портокаловата кора, тъй като има положителен ефект върху дълголетието. Други цитрусови плодове като грейпфрутът пък помагат за производството на колаген и укрепват костите.