Целината е едно от онези зеленчуци, които често присъстват в кухнята ни, но рядко получават заслуженото внимание. Въпреки че е позната основно като съставка за супи или салати, тя притежава редица здравословни ползи, които я правят истинска супер храна. Идеален избор за свежи и полезни напитки, като смутита, целината заслужава специално място в менюто ни и много лесно можем да я включим в ежедневието си.
Ползите от целината
Една от най-големите предимства на целината е, че е изключително нискокалорична. Има само около 16 калории на 100 грама. В същото време съдържа ценни витамини и минерали като витамин K, витамин C, витамин A, калий, фолиева киселина и магнезий. Това я прави перфектен избор за хора, които следят теглото си или просто искат да добавят здравословни храни към диетата си.
Целината е богата на антиоксиданти, вещества, които предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Някои от тях са флавоноиди и витамин C. Редовната консумация на антиоксиданти помага за намаляване на възпаленията и риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови болести и някои видове рак.
Благодарение на високото си съдържание на фибри, целината подобрява работата на храносмилателната система. Фибрите стимулират движението на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословна чревна флора. Освен това, водното съдържание на целината (около 95%) подпомага хидратацията и усещането за ситост.
Целината съдържа фитохимикали, известни като фталиди, които спомагат за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Калият в целината също допринася за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
Тя е диуретик по природа и спомага за изхвърлянето на излишните течности и токсини от организма. Това я прави чудесна част от програми за пречистване на тялото или просто за освежаване на организма след по-тежка храна.
Рецепта за смути с целина
Ето една лесна и вкусна рецепта за смути с целина, която ще ви зареди с енергия и ще даде на тялото ви всички ползи от този зеленчук:
Необходими продукти:
- 2 стръка свежа целина (добре измити и нарязани)
- 1 зелена ябълка (обелена и нарязана)
- 1/2 краставица
- Сокът от 1/2 лимон
- Малко парче джинджифил (около 1 см, обелено)
- 1/2 чаша вода или кокосова вода
- По желание: шепа спанак или мента за допълнителна свежест
- Малко мед или кленов сироп за сладост (по избор)
Начин на приготвяне:
- Поставете всички съставки в блендер.
- Блендирайте до получаване на хомогенна, гладка смес. Ако желаете по-рядко смути, добавете още малко вода.
- Опитайте и, ако е необходимо, добавете малко мед или кленов сироп за сладост.
Целината е зеленчук, който заслужава по-голямо внимание заради многобройните си ползи за здравето. Лека, освежаваща и богата на хранителни вещества, тя е чудесно допълнение към всяко хранене или напитка. Включването ѝ в смути е лесен начин да се възползвате максимално от нейните качества и да дадете на тялото си естествена доза витамини, антиоксиданти и фибри.