Домашният пастет е вкусна, питателна и лесна за приготвяне разядка, която се радва на все по-голяма популярност сред любителите на домашната кухня. Ако и вие сте сред тях си струва да се опитате да си го приготвите сами, в къщи.
Защо да изберем домашен пастет?
Предимствата на приготвеният в къщи пастет са, че знаете какво има в него. Избягвате консервантите, изкуствените добавки и прекомерното количество сол. Приготвен от пресни продукти, вашият пастет ще бъде много по-ароматен и наситен. Можете да добавите любими подправки, билки или зеленчуци.
Домашният пастет може да бъде направен от различни продукти:
- Месен пастет – най-често се използва черен дроб (пилешки, свински, говежди), но може да се включат и други меса.
- Рибен пастет – от риба тон, пушена скумрия, сьомга или сардини.
- Вегетариански пастет – на базата на леща, нахут, гъби, патладжан, ядки или комбинации от зеленчуци и семена.
Класически пастет от пилешки дробчета
Необходими продукти:
- 500 г пилешки дробчета
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 50 мл бяло вино (по желание)
- 100 г масло
- 2 с.л. зехтин
- Сол, черен пипер
- 1 ч.л. мащерка (по желание)
Начин на приготвяне:
Измийте добре дробчетата и отстранете ципите. Нарежете лука на ситно, чесъна на тънки резени.
Задушаване– Загрейте зехтина в тиган и добавете лука. Гответе на умерен огън до златисто. Добавете чесъна и дробчетата. Запържете за около 10–12 минути, като по средата добавете бялото вино. Подправете със сол, пипер и мащерка.
Смесване и пасиране-Прехвърлете всичко в блендер или използвайте пасатор. Добавете маслото (нарязано на кубчета) и пасирайте до гладък крем.
Охлаждане– Изсипете пастета в буркан или купа. Оставете го да изстине, след което го приберете в хладилника поне за 2 часа, за да стегне.
Домашният пастет може да се поднесе по различни начини:
- върху препечени филийки или брускети;
- като дип за хрупкави зеленчуци;
- с крекери или соленки;
- гарниран с кисели краставички, каперси или карамелизиран лук.
Съхранение и трайност
Съхранявайте пастета в плътно затворен съд в хладилник. Може да се ползва до 5 дни. За по-дълга трайност, залейте повърхността с разтопено масло, това ще го изолира от въздуха.
Домашният пастет е не само вкусна и засищаща храна, но и чудесен начин да творите в кухнята. С няколко основни съставки и малко въображение ще създадете нещо, което превъзхожда всеки вариант предлаган в магазините.