Вкусен и здравословен домашен пастет

Вкусен и здравословен домашен пастет

Домашният пастет е вкусна, питателна и лесна за приготвяне разядка, която се радва на все по-голяма популярност сред любителите на домашната кухня. Ако и вие сте сред тях си струва да се опитате да си го приготвите сами, в къщи.

Защо да изберем домашен пастет?

Предимствата на приготвеният в къщи пастет са, че знаете какво има в него. Избягвате консервантите, изкуствените добавки и прекомерното количество сол. Приготвен от пресни продукти, вашият пастет ще бъде много по-ароматен и наситен. Можете да добавите любими подправки, билки или зеленчуци.

Домашният пастет може да бъде направен от различни продукти:

  • Месен пастет – най-често се използва черен дроб (пилешки, свински, говежди), но може да се включат и други меса.
  • Рибен пастет – от риба тон, пушена скумрия, сьомга или сардини.
  • Вегетариански пастет – на базата на леща, нахут, гъби, патладжан, ядки или комбинации от зеленчуци и семена.

Класически пастет от пилешки дробчета

Необходими продукти:

  •  500 г пилешки дробчета
  •  1 глава лук
  •  2 скилидки чесън
  •  50 мл бяло вино (по желание)
  •  100 г масло
  •  2 с.л. зехтин
  •  Сол, черен пипер
  •  1 ч.л. мащерка (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте добре дробчетата и отстранете ципите. Нарежете лука на ситно, чесъна на тънки резени.

Задушаване– Загрейте зехтина в тиган и добавете лука. Гответе на умерен огън до златисто. Добавете чесъна и дробчетата. Запържете за около 10–12 минути, като по средата добавете бялото вино. Подправете със сол, пипер и мащерка.

Смесване и пасиране-Прехвърлете всичко в блендер или използвайте пасатор. Добавете маслото (нарязано на кубчета) и пасирайте до гладък крем.

Охлаждане– Изсипете пастета в буркан или купа. Оставете го да изстине, след което го приберете в хладилника поне за 2 часа, за да стегне.

Домашният пастет може да се поднесе по различни начини:

  •  върху препечени филийки или брускети;
  •  като дип за хрупкави зеленчуци;
  •  с крекери или соленки;
  •  гарниран с кисели краставички, каперси или карамелизиран лук.

Съхранение и трайност

Съхранявайте пастета в плътно затворен съд в хладилник. Може да се ползва до 5 дни. За по-дълга трайност, залейте повърхността с разтопено масло, това ще го изолира от въздуха.

Домашният пастет е не само вкусна и засищаща храна, но и чудесен начин да творите в кухнята. С няколко основни съставки и малко въображение ще създадете нещо, което превъзхожда всеки вариант предлаган в магазините.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares