Полифеноли: Шоколад и червено вино всеки ден

Полифеноли: Шоколад и червено вино всеки ден

Най-голямото проучване в света върху консумацията на храни с полифеноли (като кафе или някои плодове) твърди, че те намаляват риска от метаболитен синдром с 23%.

Най-голямото световно проучване за влиянието на приема на полифеноли в храната върху риска от кардиометаболитни проблеми е проследило над 6000 бразилци в продължение на осем години. Резултатът? Диета, богата на продукти като грозде, ягоди, портокали, шоколад, вино и кафе, може да намали риска от метаболитен синдром с до 23%. Това е само един от основните заключения на проучване, проведено от Изследователската фондация на щата Сао Пауло. Това е най-голямото проучване от този вид, проведено досега, способно да свърже ефектите от консумацията на полифеноли със защитата срещу кардиометаболитни проблеми.

Метаболитният синдром, група от метаболитни аномалии и хормонални промени, е основният рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите са биоактивни съединения с известни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ето защо статията за изследването, публикувана в Journal of Nutrition, е толкова важна. Тя съдържа нови открития, които откриват нови възможности за предотвратяване или лечение на сърдечни, съдови и ендокринни проблеми чрез диета.

„Това е добра новина за хората, които се наслаждават на плодове, шоколад, кафе и вино, всички от които са богати на полифеноли. Въпреки че връзката между консумацията на полифеноли и намаления риск от метаболитен синдром е установена в предишни проучвания, тя никога преди не е била потвърждавана в толкова голяма извадка от проучването (6378 души) и за толкова дълъг период“, отбелязва Изабела Бенсеньор, съавтор на статията и професор в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло (FM-USP) в Бразилия. „Нашите открития в това проучване не оставят място за съмнение: насърчаването на диети, богати на полифеноли, може да бъде ценна стратегия за намаляване на риска от кардиометаболитни заболявания и предотвратяване на метаболитен синдром“, казва Бенсеньор.

Как да разберете дали имате метаболитен синдром?

Данните, анализирани в проучването, са от ELSA-Brasil, лонгитудинално проучване за здравето на възрастните, което от 2008 г. насам проследява приблизително 15 000 държавни служители, работещи в шест бразилски университета и изследователски институции.

От анализираните 6378 участници, 2031 са развили метаболитен синдром. Това състояние се диагностицира клинично, когато са налице поне три от следните състояния: абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, хипергликемия (висока кръвна захар), високи триглицериди и високи липиди (дислипидемия). Разпространението на метаболитния синдром се увеличава в световен мащаб с епидемични размери. В Бразилия то се е увеличило от 29,6% през 2013 г. до 33% през 2022 г., според публикувани по-рано проучвания.

Изследователите са изследвали и въздействието на полифенолите върху други кардиометаболитни нарушения, свързани с метаболитен синдром, като например хипертония, инсулинова резистентност и повишени триглицериди. „Резултатите показват, че ефектите на полифенолите върху метаболизма и сърдечните заболявания далеч не са незначителни. Независимо от различните кардиометаболитни рискови фактори, като пол, възраст, тютюнопушене и физическа активност, участниците с по-висок прием на полифеноли са били до 30 пъти по-малко склонни да развият хипертония или инсулинова резистентност и 17 пъти по-малко склонни да имат повишени триглицериди“, заключава Карнауба.

 

 

Източник: La Razón



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares