Бобът и нахутът са две от най-традиционните и обичани бобови растения в кухнята, поради тяхната гъвкавост при приготвянето на различни рецепти. От засищащи яхнии до по-иновативни рецепти, тези бобови растения отдавна са част от европейската диета. Въпреки това, тяхната стойност понякога е поставяна под въпрос по отношение на въздействието им върху здравето.
Те осигуряват множество ползи за здравето, особено високото им съдържание на растителни протеини, което ги прави отличен вариант за вегетариански и вегански диети. Те са богати на фибри, които подпомагат чревния транзит. Освен това, ново проучване, споделено от Europa Press, обяснява, че редовната консумация на чаша боб на ден може да предложи измерими ползи за сърцето и метаболитното здраве и по този начин да намали риска от хронични заболявания.
Какви са резултатите от проучването?
12-седмичното проучване на 72 души с преддиабет показа връзка между консумацията на нахут и подобрените нива на холестерола, докато консумацията на черен боб се свързва с намаляване на възпаленията. Хората с преддиабет често имат лош липиден метаболизъм и хронично нискостепенно възпаление, фактори, които могат да допринесат за развитието на заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2, казва Морган Смит, докторант в Технологичния институт на Илинойс. Проучването установи, че консумацията на боб е спомогнала за значително намаляване на холестерола и възпалението при хора с преддиабет, въпреки че нивата на глюкозата не са били засегнати. Черният боб и нахутът се консумират често, но често се пренебрегват в подробни проучвания за тяхното въздействие върху холестерола и възпалението сред хора с риск от сърдечни заболявания или диабет. Новото проучване е част от по-голям проект, изследващ как консумацията на черен боб и нахут влияе върху възпалението и инсулиновия отговор, чрез активността на чревния микробиом.
„Нашето проучване демонстрира ползите от консумацията на боб при възрастни с преддиабет, но той е чудесен вариант за всички“, обяснява Смит. Тези открития биха могли да бъдат използвани за информиране на хранителните насоки, лекарите или програмите за обществено здраве, фокусирани върху превенцията на сърдечни заболявания и диабет.
За да се увеличи релевантността на изследването в ежедневието, изследователите проведоха проучването с участници в условия на свободен живот. Участниците бяха разпределени на случаен принцип да ядат по 1 чаша черен боб, нахут или ориз (контролна група) в продължение на 12 седмици. Взети са кръвни проби в началото, след шест и 12 седмици, за да се проследят холестеролът, възпалението и кръвната захар, а в началото и в края на проучването бяха проведени тестове за глюкозо-толерансност. Проучването беше представено на NUTRITION 2025, водещата годишна среща на Американското дружество по хранене. В групата, консумираща нахут, общият холестерол е намалял значително от средно 200,4 милиграма на децилитър в началото на проучването до 185,8 милиграма на децилитър след 12 седмици.
Сред тези, които са яли черен боб, средното ниво на провъзпалителния цитокин интерлевкин-6 – маркер на възпаление – е било 2,57 пикограма на милилитър в началото на проучването и е намаляло значително до 1,88 пикограма на милилитър, след 12 седмици. Не са наблюдавани значителни промени в маркерите на глюкозния метаболизъм.
Изследователите твърдят, че замяната на бобовите растения – консервирани, сушени или замразени – с други по-малко здравословни храни е добра отправна точка за увеличаване на консумацията им. Внимавайте обаче с допълнителните съставки, като сол или захар, в зависимост от това какво купувате.
Как да включите бобовите растения в диетата си?
„Има много начини да включите бобовите растения в редовната си диета като начин за подобряване на цялостното здраве и намаляване на риска от хронични заболявания“, казва Смит. „Можете да ги смесите, за да добавите гъстота към основата на супа, да ги добавите като дресинг за салата или да ги комбинирате с други зърнени храни като ориз или киноа.“ За следващата фаза на този проект изследователите планират да проучат как консумацията на черен боб и нахут влияе върху здравето на червата, за да разберат по-добре връзката между чревния микробиом и метаболитното здраве.