Постменопаузата увеличава риска от сърдечни заболявания, но научно проучване установи, че ежедневната консумация на плодове помага за „защита“ на сърцето.
Има плодове, препоръчвани за ежедневна консумация по време на менопаузата, тъй като има достатъчно научни доказателства, че диетата може да повлияе на намаляването на най-притеснителните симптоми. Ябълките са едни от най-често препоръчваните плодове за жени над 50 години, тъй като са богати на фибри, антиоксиданти и витамини, които са полезни за здравето. Дори се казва, че оцетът от този плод може да облекчи горещите вълни. Други популярни варианти са крушите, също добри за горещи вълни, или сините сливи, които са полезни за костите.
Ново проучване установи, че консумацията на манго всеки ден може да помогне за подобряване на здравето на сърцето по време на постменопаузата, период при жените, през който рискът от сърдечни заболявания се увеличава.
„С намаляването на хормона естроген, жените се сблъскват със значителни промени в сърдечното и метаболитното си здраве, като например повишено кръвно налягане и холестерол“, обяснява Робърт М. Хакман, изследовател в катедрата по хранене в Калифорнийския университет, Дейвис (САЩ). Това може да увеличи риска от определени заболявания или здравословни проблеми, като остеопороза, затлъстяване, депресия, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.
„Въпреки това, жените в постменопауза са една от най-слабо проучените групи в света, въпреки факта, че половината от населението претърпява тази промяна“, казва авторът на новото проучване, публикувано наскоро в Journal of the American Nutrition Association. В неговата работа се посочва, че консумацията на две порции манго на ден може да допринесе за подобряване на сърдечно-съдовото здраве при жени в постменопауза, чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на „лошия“ холестерол. Освен това, изследването установи също, че мангото причинява по-малко повишаване на кръвната захар, която спада по-бързо няколко часа след консумация, в сравнение с консумацията на обикновен бял хляб.
Какви са ползите от консумацията на манго?
То осигурява голямо разнообразие от биоактивни съединения в нашата диета. Мангото е плод с високо съдържание на хранителни вещества, богат на фибри, антиоксиданти и биоактивни съставки, които поддържат здравето на сърцето.
В края на изследването екипът установи, че два часа след консумация на манго, участниците в изследването са имали спад от около 6 пункта в систоличното си кръвно налягане и намаление с 2,3 mmHg в средното си артериално налягане. „Систоличното кръвно налягане и средното артериално налягане са важни показатели за това колко усилено сърцето работи, за да циркулира кръвта“, обяснява Хакман. „Дори малки намаления на тези измервания могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт (кръвни съсиреци, кървене) с течение на времето. По този начин, наблюдението на забележимо намаление скоро след консумация на манго, както и устойчиви подобрения при ежедневен прием, е обещаващ знак, че консумацията на манго ежедневно може да помогне за значително подобряване на сърдечно-съдовото здраве“, заключава той.
Мангото е богат източник на хранителни вещества, които поддържат имунната система и здравето на сърцето, като калий, магнезий и витамини А, В6, фолат, С и Е, както и фитохимикали като мангиферин, антоцианини, галова киселина и кемпферол. Някои проучвания показват, че тези фитохимикали са кардиопротективни срещу възпаления, оксидативен стрес и насърчават здравето на кръвоносните съдове, както и храносмилателното здраве благодарение на фибрите и естествените ензими.
Източник: La Razón