Лятото и високите температури вече са тук и динята се превръща в един от основните плодове в домовете по целия свят.
Изборът на диня обаче не е толкова лесен, колкото изглежда. Понякога избирате тази, която изглежда най-добре, а когато се приберете у дома и я отворите, тя не е в доброто състояние. Затова е важно да знаем как да изберем най-вкусната диня?
- Първото нещо, което трябва да погледнете, е дръжката. Колкото по-голяма е тя, толкова по-добре.
- Другият добре познат метод е този с почукването. Когато почукате с пръст върху динята, колкото по-кухо звучи, толкова по-добре. По този начин можете да изберете прясна диня, която е по-добра за консумация от останалите.
Какви са ползите от консумацията на диня?
Ползите от динята са многобройни и е впечатляващо да откриеш плод, който е едновременно здравословен и вкусен. Динята има определени свойства, които действат много благоприятно върху човешкия организъм, тя помага за:
- Хидратация: Съдържанието на вода в динята е почти 90%. Това я прави идеалният плод, за да поддържате тялото си хидратирано през горещите летни дни.
- Антиоксиданти: Динята е богата на витамин C и ликопен. Два естествени антиоксиданта, които помагат за защитата на клетките от свободните радикали и оксидативния стрес. Те могат също така да помогнат за укрепване на имунната система и намаляване на риска от хронични заболявания.
- Кости и сърце: Този плод съдържа цитрулин. Това е аминокиселина, която насърчава производството на азотен оксид в организма. Този оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин спомага за подобряване на кръвообращението и сърдечно-съдовото здраве. Динята съдържа също калий и магнезий, които помагат за поддържане на здрави кости.
- Кръвно налягане: Благодарение на съдържанието на цитрулин и калий, този плод помага за поддържане на здравословно кръвно налягане. Освен това, цитрулинът подобрява функцията на кръвоносните съдове.
Колко диня можем да ядем, на ден?
Препоръчителната порция пресни плодове обикновено варира между 150 и 200 грама на порция, което е еквивалентно на чаша или голям резен диня или пъпеш. На практика това означава, че можете да се наслаждавате на една или две порции на ден (общо между 300 и 400 грама) без никакви проблеми за теглото или здравето ви.
Прекомерната консумация, като например половин килограм или повече в едно хранене, може не само да добави повече захар от необходимото в организма ви, но и да измести приема на други основни хранителни вещества, като протеини или здравословни мазнини.
Следователно е за предпочитане плодовете като пъпеш или диня да допълват хранене или да се консумират като лека закуска, вместо да заместват едно от пълноценните хранения през деня.