Крехки, сочни и сезонни, черешите се нуждаят от специални грижи, за да останат свежи по-дълго у дома.
С настъпването на по-топло време и високи температури, хората търсят нещо, с което да се разхладят. Плодовете заемат централно място, особено за тези, които узряват през летния сезон. Въпреки че динята и пъпешът обикновено доминират в десертите през лятото, мнозина предпочитат да изберат череши. Този сезонен плод, колкото вкусен, толкова и деликатен, издържа само няколко дни в перфектно състояние, ако не се съхранява правилно. И предвид краткия сезон и покачващите се цени, изхвърлянето им поради лошо съхранение не е вариант.
Тайната за запазване на свежестта на черешите се крие в това да знаете къде, как и кога да ги съхранявате в хладилник, както и да избягвате често срещани грешки, като например измиването или оставянето им на слънце.
Черешите са особено чувствителни към топлина. Въпреки че може да изглеждат устойчиви, високите температури ускоряват тяхното узряване и разваляне. Следователно, освен ако няма да се консумират в същия ден, най-добре е да ги съхранявате в хладилник.
Има няколко тънкости, които е добре да знаете предварително. Никога не трябва да се охлаждат след прясно измиване, тъй като влажността ускорява растежа на мухъл и омекотява кората. В идеалния случай те трябва да се съхраняват, неизмити и в голям контейнер, за предпочитане покрит с кухненска хартия, за да абсорбира влагата, която могат да отделят.
За предпочитане е да ги поставите в чекмеджето за зеленчуци или в задната част на хладилника, което обикновено е най-студената част. Ако е възможно, поставете ги в отворен контейнер или незапечатана торбичка, за да може въздухът да циркулира.
Трикът с оцета: Почистване и консервиране
Ефективна алтернатива, особено ако искате да удължите срока им на годност с още няколко дни, е да ги измиете бързо с оцет, преди да ги сложите в хладилника.
Смесете една част бял оцет с три части вода, потопете черешите за една минута, изплакването им ги подсушете. Тази киселинна баня действа като естествен дезинфектант, елиминирайки спори и бактерии, които биха могли да причинят преждевременно разваляне на плодовете. Важно е обаче да ги подсушите добре с абсорбираща хартия, преди да ги охладите. Влажността е враг номер едно на черешите.
Ако следвате тези стъпки, черешите могат да останат годни от пет до седем дни в хладилник. Важно е обаче да ги проверявате от време на време и да изхвърляте повредените или меки череши, тъй като една-единствена развалена череша може да съсипе останалите.
Другият вариант, ако сте купили голямо количество и няма да ги ядете веднага е да ги замразите. За да направите това, отстранете костилките, поставете ги в тава, без да се допират една до друга, и ги поставете във фризера. След като се втвърдят, можете да ги прехвърлите в херметически затворен плик. По този начин те ще запазят вкуса и текстурата си и ще може да ги използвате в смутита, компоти или печива.
Черешите съдържат антоцианини и полифеноли с антиоксидантни свойства, както и витамин С, естествен мелатонин и фибри. Те са полезни за сърцето, съня и имунната система. Правилното им съхранение е начин да избегнете прахосването на пари и храна. Те са лятно бижу и като такива изискват внимание. С тези прости стъпки можете да удължите срока им на годност и да продължите да им се наслаждавате за по-дълго време.