Как се прави сладко от боровинки

Как се прави сладко от боровинки

Боровинките са едни от най-ценните горски плодове. Те са много богати на витамини, антиоксиданти и полезни минерали. Имат неповторим вкус и аромат, който можем да запазим за цяла година, като ги превърнем в домашно сладко. Приготвянето на сладко от боровинки в буркан не е сложно, но изисква внимание към детайлите, за да получим плътен вкус и дълъг срок на съхранение.

Подготовка на продуктите

Първата и най-важна стъпка е да изберете качествени боровинки. Плодовете трябва да са свежи, твърди и без наранявания. Ако използвате диви боровинки, ги почистете от листата и дребните клонки. След това ги измийте в гевгир под течаща студена вода и ги оставете да се отцедят.

Що се отнася до захарта, класическото съотношение за сладко е 1:1 (на 1 кг плодове се слага 1 кг захар). Ако предпочитате по-малко сладък вкус, може да намалите количеството до 700–800 г захар на килограм боровинки. Добре е да подготвите и лимонена киселина или сок от лимон. Те ще помогнат за сгъстяване на сладкото и ще запазят свежия му цвят.

Какво ви е необходимо?

За изпълните успешно рецептата ще са ви необходими голяма дълбока тенджера от неръждаема стомана или емайлирана. Дървена лъжица за разбъркване. Чисти, сухи стъклени буркани и метални капачки. Кърпа за подсушаване и лъжица с дупки за премахване на пяната.

Рецепта за сладко от боровинки

Необходими продукти:

• 1 кг боровинки
• 800 г – 1 кг захар
• 1 ч.л. лимонена киселина или сок от 1 лимон
• 100 мл вода

Начин на приготвяне:

Смесете плодовете и захарта

В голяма тенджера сложете боровинките и ги залейте с водата. След като леко заврат, добавете захарта. Разбъркайте внимателно, за да не намачкате плодовете и оставете сместа да престои за около 2 часа. Това ще помогне на боровинките да пуснат сок.

Варене на сладкото

Поставете тенджерата на среден огън и варете, докато захарта напълно се разтвори. След като сместа заври, намалете огъня и оставете да къкри, като от време на време отстранявате пяната, която се образува на повърхността.

Добавяне на лимонената киселина

Около 5 минути преди да свалите сладкото от котлона, прибавете лимонената киселина или лимоновия сок. Това ще подчертае вкуса и ще запази наситения цвят на боровинките.

Проверка за готовност

За да проверите дали сладкото е готово, капнете малко от сиропа върху студена чиния. Ако капката се сгъсти и не се разлива, значи е готово.

Пълнене на бурканите

Бурканите и капачките трябва да са идеално чисти и сухи. За стерилизация можете да ги изварите за 10 минути или да ги сложите във фурната на 100°C за 15 минути. Сладкото се налива горещо, почти до ръба на буркана, след което се затваря с капачка.

Обърнете бурканите с капачката надолу за 5 минути. Това създава вакуум, който предотвратява разваляне. След това ги обърнете обратно и оставете да изстинат напълно, преди да ги приберете на тъмно и прохладно място.

  •  Ако обичате по-гъсто сладко, може да го варите малко по-дълго или да добавите натурален желиращ агент (пектин).
  •  Никога не варете сладкото на силен огън, така ще запазите формата на плодовете и те няма да се разкашкат.
  •  Използвайте само добре затворени буркани. При съмнение за лошо затваряне, съхранявайте в хладилник.

Сладкото от боровинки е не само вкусно, но и полезно допълнение към зимната трапеза. Може да се поднесе с палачинки, кифлички, кекс или просто с препечена филия. А удоволствието от това да отворите буркан с ароматно сладко, приготвено собственоръчно, е несравнимо.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares