Този плод подобрява паметта и когнитивните функции

Този плод подобрява паметта и когнитивните функции

Няколко проучвания и наблюдателни изследвания показват, че редовната консумация може да подобри аспекти на паметта и когнитивните функции.

Ако търсите лесен съюзник за мозъка си след 50-годишна възраст, боровинките са ясен претендент. Няколко проучвания и наблюдателни изследвания показват, че редовната им консумация може да подобри аспекти на паметта и когнитивните функции, благодарение на богатството им на флавоноиди, като антоцианини.

Какво показват проучванията?

12 седмичната консумация на боровинки при по-възрастни хора с първоначални оплаквания и проблеми с паметта, значително подобрява състоянието им. Това е едно от първите рандомизирани контролирани проучвания, които документират това при хора.

Съвсем наскоро, шестмесечна интервенция с диви боровинки показа подобрения в скоростта на обработка на информация, което в ключова функция на когнитивното стареене, при по-възрастни хора. Прегледи и мета-анализи сочат постоянни (макар и скромни) ползи от тестовете за памет и изпълнителна функция след хроничен прием на боровинки или богати на антоцианини екстракти.

Защо боровинки?

Най-подкрепената хипотеза е високото им съдържание на флавоноиди, растителни съединения, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес, възпалението и насърчават невронната сигнализация. Високият прием на флавоноиди от горски плодове е свързан с по-малко влошаване на паметта с течение на времето.

Как да ги включим в диетата си, без да прекаляваме?

Включването на боровинки като част от разнообразна диета с плодове и зеленчуци е практичен и безопасен начин за добавяне на флавоноиди към диетата. Клиничните насоки ни напомнят, че освен точната „доза“, целта е да се постигнат няколко дневни порции плодове и зеленчуци, за да се осигури добро снабдяване с флавоноиди. Въпреки че доказателствата са обещаващи, боровинките не заместват медицинските грижи или други ключови навици (сън, упражнения, съдови рискови фактори). Ако приемате лекарства или имате специфични заболявания, консултирайте се с вашия медицински специалист, преди да правите значителни промени в диетата си.

В крайна сметка, за тези над 50 години, боровинките се открояват като лесен за добавяне плод към ежедневието, с потенциални ползи за паметта и когнитивните функции, доказани от медицинските проучвания.

 

Източник: La Razón



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares