Пет храни, които забавят стареенето при мъжете

Пет храни, които забавят стареенето при мъжете

Науката потвърждава, че определени естествени съставки могат да помогнат на мъжете над 50 години да забавят клетъчното стареене и да защитят сърдечно-съдовото, мозъчното и метаболитното си здраве.

Остаряването е неизбежно, но как телата ни стареят зависи до голяма степен от навиците ни. Науката отдавна е доказала, че биологичното стареене, скоростта, с която клетките ни стареят, не винаги съвпада с хронологичната възраст. И според ново изследване, публикувано в списание „Aging“, някои специфични храни могат да помогнат за забавяне на този процес при мъжете над 50 години, подобрявайки продължителността на живота и качеството им на живот.

Проучването, проведено в Съединените щати с мъже на възраст между 50 и 72 години, показа, че диета, богата на зеленчуци и съединения, известни като метиладаптогени (естествени вещества, които влияят на епигенетичните процеси в ДНК), спомага за намаляване на така наречената епигенетична възраст, индикатор за клетъчното стареене. Участниците комбинират тази диета с умерени упражнения, адекватна почивка и управление на стреса, което води до цялостно подобрение на метаболизма и забавяне на клетъчното влошаване.

Но кои са храните, които изглежда имат силата да подмладяват клетките ни и да защитават мъжкото тяло?

Куркумата има златен медал против стареене

Куркумата, използвана от векове в аюрведическата медицина и кухнята на Югоизточна Азия, е едно от най-мощните естествени противовъзпалителни средства. Нейното активно съединение, куркумин, помага за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките и ускоряват стареенето.

Според преглед, публикуван във Frontiers in Pharmacology (2022), куркуминът има невропротективни свойства, помага за подобряване на когнитивната функция и може да намали риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. При мъже над 50 години редовната консумация може да помогне за поддържане на умствената бдителност и намаляване на хроничното възпаление, един от основните маркери на преждевременното стареене.

Розмарин, съюзникът на ума и сърцето

Освен че е класика на средиземноморската кухня, розмаринът е естествен източник на полифеноли, флавоноиди и фенолни киселини. Тези съединения действат като антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и подобряват кръвообращението. Проучване в Journal of Medicinal Food (2020) показва, че умерената консумация на розмарин може да подобри когнитивната функция и да намали симптомите на тревожност. Двата фактора, които пряко влияят върху дълголетието и качеството на живот. Освен това, противовъзпалителните му свойства допринасят за поддържането на добро сърдечно-съдово здраве, което е ключов аспект за мъжете, които според СЗО са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания след 50-годишна възраст.

Чесън, защитникът на сърдечно-съдовата и метаболитната система

Чесънът е една от най-изучаваните храни от научната общност заради ефектите му върху здравето на сърцето и метаболизма. Основната му активна съставка, алицинът, има мощни антибактериални, противовъзпалителни и вазодилататорни ефекти. Различни проучвания на Националния институт по стареене и Харвардското училище за обществено здраве показват, че редовната консумация на чесън може да намали кръвното налягане, LDL холестерола и нивата на кръвната захар, фактори, тясно свързани с продължителността на живота. Той също така насърчава кръвообращението и укрепва имунната система, особено при мъже, изложени на риск от коронарна болест на сърцето.

Горски плодове: Антиоксиданти за мъжките клетки

Боровинките, къпините и ягодите са естествен щит срещу стареенето. Тайната им се крие в антоцианините, естествени пигменти с висока антиоксидантна сила, които предпазват ДНК от оксидативно увреждане и насърчават регенерацията на клетките. Изследване на Американския журнал за клинично хранене разкрива, че мъжете, които консумират горски плодове три или повече пъти седмично, имат по-нисък риск от когнитивен спад и по-добро сърдечно-съдово здраве. Освен това, биоактивните му съединения спомагат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което намалява риска от развитие на диабет тип 2, едно от заболяванията, най-често свързани със стареенето при мъжете.

Зелен чай: Еликсирът на източното дълголетие

Зеленият чай е може би напитката, която най-много се свързва с дълголетието. Богат на полифеноли и катехини, редовната му консумация е свързана с по-ниска честота на сърдечни, метаболитни и невродегенеративни заболявания. Проучване от European Journal of Preventive Cardiology (2020) показва, че хората, които консумират зелен чай поне три пъти седмично, имат 20% по-нисък риск от сериозни сърдечно-съдови събития и значително по-дълга продължителност на живота. При мъжете зеленият чай насърчава здравето на черния дроб, подобрява окислението на мазнините и намалява клетъчния оксидативен стрес.

Въпреки че тези храни са мощни съюзници, експертите настояват, че няма „чудодейна храна“ срещу стареенето. Ключът е да се поддържа балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини, придружена от редовни упражнения и правилно управление на стреса.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares