Диетолозите наблягат на това да се даде приоритет на чувството за ситост и по-стабилния енергиен поток през цялата сутрин.
Все повече диетолози предупреждават, че започването на деня с черно кафе и бисквитки или сладкиши не е препоръчително, защото то повишава кръвната захар за минути, но много скоро след тази закуска следва срив. Резултатът е глад и умора преди средата на деня. Ето защо те настояват да се даде приоритет на закуските, които поддържат енергийните нива след 11:00 часа сутринта.
Резултатът е бърз скок на кръвната захар и също толкова бърз инсулинов отговор, което скоро води до сънливост, глад и нужда от лека закуска. Ключът, според диетолозите, не е да се налага закуската като догма, а тя да бъде смислена и полезна, за да се гарантира, че осигурява фибри, протеини и здравословни мазнини. Това хранене ще поддържа чувството на ситост за по-дълго време и ще предостави на организма по-стабилен енергиен поток.
Плодовете са по-добрият избор от сока. По-добре изберете пълнозърнести храни вместо рафинираните и протеини като яйца, обикновено неподсладено кисело мляко или шепа ядки. Ако има хляб, той трябва да е пълнозърнест и придружен от качествени опции (зехтин, авокадо или прясно сирене).
Кои храни да замените на закуска?
Ако пиете само кафе, добавете нещо засищащо, като обикновено кисело мляко с плодове и малко ядки или пълнозърнест тост със зехтин и домат.
Ако ядете бисквитки или сладкиши, заменете ги с овесени ядки с мляко или растително мляко, нарязани плодове и семена. Ако харесвате зърнени храни, търсете 100% пълнозърнести варианти без добавена захар.
Ако закусвате навън, поръчайте пълнозърнест хляб, протеини (омлет, прясно сирене, пуешко), плодове и кафе или чай. Избягвайте сладки конфитюри и ултрапреработени намазки.
Ако не сте гладни, когато се събудите, не се насилвайте да ядете. Вземете си качествена закуска за средата на сутринта (например плодове и шепа ядки).





