Два лесни за приготвяне, свежи и страхотно вкусни десерта за вас и вашите гости. Запретвайте ръкави!
Бананов крем
Бананът в този десерт доставя здравословен диетичен калий и ви помага да останете сити за по-дълго време. Кисело мляко подпомага здравословния чревен микробиом.
Необходимите продукти:
- връзка банани
- кокосово мляко
- какао на прах
- кисело мляко или заквасена сметана
- пресни череши
- пчелен мед
Начин на приготвяне:
Смесете 2 банана с малко кокосово мляко, добавете какаото на прах и оставете във фризера.
След като вашият крем е замръзнал е време е да започнете подготовката. Вземете цял банан и го нарежете на две. Добавете отгоре сметана или кисело мляко.
Добавете малко мед, за да придадете още по-сладък вкус и череши за още цвят и вкус.
Енергийни кокосови топчета
Необходимите продукти:
- 1 чаша сушени кайсии
- 1 чаша неподсладен настърган кокос
- 1 чаша сурови лешници
- 2 ч.л. конопен протеин на прах (или 2 ч. л. смлени конопени семена)
- 1 супена лъжица разтопено кокосово масло
- 1 лайм (кора и сок)
- 1 щипка розова хималайска сол
Начин на приготвяне:
Първо пригответе лешниците. Изплакнете ядките много добре и ги разпределете върху тава с хартия за печене, поставете фурната на не повече от 150°C (~300°F) за 5-10 минути. Препоръчително е да ги държите под око и да ги изважите веднага когато изглеждат готови.
Поставете сушените кайсии в блендер или кухненски робот.
Добавете 2/3 чаша настърган кокос (оставете 1/3 настрана за по-късно), 2 супени лъжици конопен протеин на прах (или смлени конопени семена) и щипка хималайска сол в блендера или кухненския робот.
Настържете кората на лайма и изстискайте сока, добавете разтопеното кокосово масло и след това изсипете всичко в сместа и смесете всичко заедно.
Добавете натрошените лешници и смесете с останалата смес. Така лешниците ще придадат приятна хрупкавост на кокосовите енергийни топчета. Ако тестото е твърде гъсто и не лепне, добавете още малко лимонов сок и/или кокосово масло. Ако е твърде течно, добавете малко коноп на прах или настърган кокос.
Вземете една супена лъжица от тестото и го разточете в ръцете си на хубава топка с желания размер. След това го оваляйте в малка чиния с настърган кокос, така че да покрие цялата повърхност. Повторете, докато свърши тестото. Трябва да ви останат около 20 кокосови топчета, в зависимост от размера им, разбира се.
Приберете сладките лакомства в хладилника да се охладят и стегнат малко. Ще бъдат готови за ядене след 15 минути. Ако искате да ги запазите за по-дълго (до 10 дни), може да ги замразите и да размразите за съответния ден.
Можете да направите тези енергийни топки с кокос още по-интересни като добавите още подправки като смлян джинджифил, кардамон, карамфил или дори черен пипер – зависи изцяло от вас и вашия вкус. Опитайте тестото преди за започнете да оформяте топчетата и преценете дали бихте искали да добавите още нещо.