Планирате пътуване или просто имате интерес към ирландската култура и кухня? Тя определно има какво да ви предложи!
Соден хляб
Всяко семейство в Ирландия има своя собствена рецепта за соден хляб, написана на ръка върху поръсена с брашно хартия за бележки и поставена сред готварските книги. Някои го харесват сладък с лъжица мед, захар или сушени плодове. Други предпочитат поръсен със семена, трици и овесени ядки за укрепване на здравето или мелас. Основните съставки обаче не се променят – содата бикарбонат и мътеницата образуват набухвателя, който се смесва с брашно. Не се променя и начинът, по който се яде – нарязва се и се намазва обилно с масло.
Миди
Посетете Ирландия извън лятото и шансовете ви да видите слънцето може да са малки. Положителната страна е, че ще можете да се насладите на пълните местни стриди на западния бряг (Ostrea edulis), чийто сезон идва през септември и да посетите фестивала на стридите в Голуей (28-30 септември).
Ирландската кухня изобилства от черупчести мекотели – от миди в Конемара до прочутите миди скариди от Дъблин Бей, които имат свой собствен фестивал, който се провежда в Хаут всяка година през май. Опитайте да си направите сами миди, задушени със сайдер и бекон – типично по ирландски.
Ирландска яхния
Традиционно в Ирландия тя е приготвена с овнешко, лук и картофи (добавянето на моркови може да бъде спорно). За да избегнете водниста яхния (ужас от детството на много от нас), някои рецепти препоръчват да добавите перлен ечемик, супена лъжица вар или нарязани картофи, докато други намаляват течността, като оставят яхнията да къкри.
В наши дни е по-вероятно да намерите ирландска яхния, приготвена с агнешко (тъй като по-ароматното овнешко месо се намира по-трудно), с бульон и билки – като мащерка, магданоз и дафинови листа – добавящи дълбочина на вкуса.
Кодъл
С корени като дъблинско ястие от работническата класа, името coddle идва от бавното кипене или „задушаване“ на съставките в яхния в една тенджера. Остатъците в края на седмицата се задушават бавно във фурната с часове, с резени свинска наденица, натъпкани заедно с парчета бекон или остатъци от варен бекон и нарязани картофи и лук. Ако решите да го приготвите сами, използвайте първокачествени свински колбаси и бекон и поднесете котъла с филийки соден хляб.
Черен и бял пудинг
Ирландците не са единствените, които са открили прелестите на черния пудинг (свинско месо, мазнина и кръв, смесени с ечемик, сат и овесени ядки като ароматна наденица). Белият пудинг (подобен, но без кръвта) може да е по-рядко срещан по света, но никоя пълна ирландска закуска не би била такава без парче и от двата.
Освен за закуска черният пудинг е също толкова вероятно да го видите в менюто на модните ирландски ресторанти днес, сервиран със сотирани миди, в крокети, под поширани яйца, в салати и ризото и като гарнитура към супи и т. н.
Бекон със зеле
Вареният бекон, вареното зеле и варените картофи може да не звучат толкова апетитно, но те са фаворит за традиционното ирландско семейство.
Осоленото свинско месо – изрезка от плешката или гърба на прасето се накисва за една нощ (в зависимост от това колко обезсоляване е необходимо), преди да се свари, като зелето се добавя към съда за готвене през последните 10 минути.
Пушена сьомга
Пушената сьомга е друго нещо, което трябва да опитате от ирландската кухня – пушената с дъб сьомга от Burren Smokehouse, пушената с буково дърво сьомга от Connemara Smokehouse и други. Определено ирландските имат традиции в това отношение.