Ако посетите Куба, със сигурност трябва да обърнете специално внимание на нейната кухня, която се характеризира с испански, африкански и карибски влияния. Ако сте имали досег с доминиканска и пуерториканска храна, ще намерите някои прилики.
Поради богатата военноморска история на страната, когато много кубински кораби са плавали из океаните на света. Това прави възможно да се проследят някои китайски влияния върху кубинските ястия. Всички са съгласни съгласни, че най-сериозното влияние върху кубинската кухня идва от Испания.
Как се хранят кубинците?
Кубинските ястия традиционно се приготвят най-вече от от ориз и боб, които понякога се готвят заедно, а понякога не. Всъщност оризът е едно от най-разпространените кубински ястия. В много домове оризът се яде със смес от маслини, стафиди и каперси, комбинация, която разкрива типичния вкус на кубинската кухня.
Когато става въпрос за ядене на месо, кубинците предпочитат свинско или говеждо. Те също ядат зеленчуци като моркови, краставици, авокадо, зеле, маруля и домати.
Месото обикновено се сервира със специалния сос Моджо, който съдържа чесън, лук, в комбинация с няколко подправки като риган и горчив портокал или лайм.
Тамалес
Тамалес е също са много популярно кубинско ястие. Приготвя се от царевично брашно, мазнина и запържено свинско месо.
Кубинците също обичат да ядат супи и яхнии, които приготвят с царевица, месо и зеленчуци.
Днес кубинската кухня е силно повлияна от международните тенденции в готвенето и много от най-добрите кубински готвачи са се научили да смесват различни съставки от едва ли не всеки край на света.
Пастелитос
Друго традициооно ястие, което се приготвя от бутер тесто, напълнено с:
- нарязани плодове
- гуава или говеждо месо
- крокети (цилиндри от паста, приготвени със сос бешамел и шунка, пилешко, телешко, сирене или риба)
- papas rellenas (пържени картофени топчета, пълни с говеждо месо)
- пикадило а ла Хабанера
- ninos envueltos (телешко, пълно с алкапарадо и пипер сос).
Рибата в кубинската кухня
Тъй като кубинците обичат да ловят риба, те много и консумират такава. Омарите обаче не са много разпространени сред местните жители, тъй като могат да бъдат доста скъпи.
Раците са често срещани в крайбрежните градове и села. Скариди и треска също се консумират редовно.
Кубински сандвичи
Кубинците също ядат сандвичи, които са направени от традиционен кубински хляб, резени печено свинско месо, швейцарско сирене, шунка Serrano, кисели краставички от копър и жълта горчица. Други варианти съдържат салам от Генуа, наслоен с други меса.
През 30-те години на миналия век фритата придобива голяма популярност в Куба.
Фритата наподобява американския хамбургер: прави се от говеждо месо, смесено с чоризо.
В Куба няма много възможности за вегетарианци, тъй като повечето от популярните ястия съдържат различни видове меса.
Зеленчуците в кубинската кухня
Всъщност в Куба няма много вегетарианци, защото месото заема много важно място на масата във всяко кубинско семейство. Зеленчуците не играят важна роля в Куба, въпреки че страната разполага с достатъчно количество зеленчуци и плодове.
По принцип вегетарианската храна е ограничена до няколко ястия, състоящи се от ориз и боб.
Десерти
Що се отнася до десертите, сладоледът е най-популярен и досега. Кубинците обичат да ядат сладолед с шоколадов или карамелен сос и този вид сладолед се продава в много магазини.