Повишаването на имунитета може да бъде вкусно, релаксиращо и забавно. Постоянната грижа за себе си е най-добрият начин да поддържате цялостното си здраве. Ето няколко страхотни рецепти, с които да започнете. И в трите тиквата е важна съставка.
Тиквата е много полезна, като в същото време е чудесна съставка както за сладки, така и за солени изкушения. Изпробвайте нашите три витаминозни рецепти. Ще подсилите имунитета си, доставяйки на организма си ценни хранителни вещества, докато се наслаждавате на чудесен всус.
Освен това както знаете, нашите рецепти за бързи и лесни за приготвяне. Убедете се сами!
Витаминозна супа
Необходимите продукти:
- 1 консерва (450 грама) нахут, изплакнат и отцеден;
- ½ чаша фурми;
- ½ чаша бадеми;
- 1 чаша овесени ядки;
- ½ чаша тиквено пюре;
- ¼ чаша кленов сироп;
- 2 супени лъжици кокосово масло;
- ½ чаени лъжички сода бикарбонат;
- 2 чаени лъжички бакпулвер;
- 2 супени лъжици ванилов екстракт;
- 1½ чаени лъжички канела или подправки за тиквен пай.
Добавки по желание: парченца черен шоколад, стафиди, смлени орехи
За поръсване:
- ¼ чаша тиквени семки;
- ¼ чаша препечени кокосови стърготини.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 350 градуса. Постелете неголяма тавичка с хартия за печене, оставяйки малко да надвисва от стените на тавата.
Сложете всички съставки в кухненски робот и разбъркайте много добре. Остържете стените на купата няколко пъти и оставете кухненския робот да работи, докато сместа стане много гладка. Може да добавите и от съставките по желание.
Изсипете сместа в подготвената тава. Поръсете тиквени семки и/или кокосови стърготини отгоре. Печете в предварително загрята фурна за 15 минути. Да се съхранява в хладилник.
Смути с тиква
- тиквено пюре около 450 грама;
- 2 чаши растително мляко по наш избор (бадемово, кашу, овесено);
- 2 чаши лед;
- кленов сироп на вкус – 2 супени лъжици;
- ванилов екстракт на вкус – 1 с. л.;
- подправка за тиквен пай 1 с. л.
Начин на приготвяне
Сложете всички съставки в блендера.
Блендирайте за 1-2 минути, докато сместа стане гладка.
Супа с кореноплодни
Необходимите продукти:
- 4 чаши обелени кубчета маслена тиква;
- 2 пащърнака обелени и нарязани на малки парчета;
- 1 сладък картоф, обелен и нарязан на малки парчета;
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на четвъртинки;
- 1 морков обелен и нарязан на малки парчета;
- 8 скилидки чесън – цели обелени;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица пушен червен пипер;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка кайен или черен пипер;
- 2 супени лъжици мед;
- 1 чаша обикновено пълномаслено кисело мляко;
- 4 чаши пилешки бульон;
- печени семена от тиква.
Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната и постелете тавата с хартия за печене.
Поставете първите десет съставки в голяма купа и разбъркайте, докато се покрият равномерно с масло и подправки. Разпределете на един слой и печете, докато зеленчуците се карамелизират и омекнат, около 30-35 минути.
Извадете зеленчуците от фурната и ги поставете във високоскоростен блендер или кухненски робот. Добавете мед и разбийте до гладкост.
Изсипете сместа в голяма тенджера за супа и разбъркайте с пилешкия бульон и обикновеното кисело мляко. Загрейте средно висока температура, докато се затопли. Проверете за подправки и коригирайте съответно преди сервиране.
По избор: Леко запечете семената от тиквата в малко зехтин, сол и черен пипер за 5-6 минути, докато зеленчуците се пекат, за да гарнирате супата преди сервиране.
Ако ви остане още тиква, не пропускайте да си направите ароматен тиквеник. С чаша чай, той би бил прекрасен завършек на деня ви.