Авокадо: Суперхрана с уникални качества

Авокадо: Суперхрана с уникални качества

Авокадото неслучайно е обявено за една от най-полезните храни в света. Богато на здравословни мазнини, витамини и антиоксиданти, този кремообразен плод е същинска витаминозна бомба за тялото и ума. То съдържа мононенаситени мазнини, които подпомагат работата на сърцето, намаляват нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и повишават „добрия“ (HDL). Освен това, е източник на калий, дори в по-големи количества от бананите, което го прави отлично средство срещу високото кръвно налягане.

Авокадото е и мощен източник на фибри, които подобряват храносмилането и регулират кръвната захар. Витамините Е, C, K и група B, както и лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти, са важни за здравето на очите и го превръщат в изключително пълноценна храна. А благодарение на високото съдържание на мазнини, тези полезни вещества се усвояват още по-добре от организма.

Защо авокадото е толкова обичано?

Освен здравословните му качества, авокадото се радва на огромна популярност заради своята универсалност. То може да се използва както в солени, така и в сладки ястия, от сандвичи и салати до смутита и десерти. Копринено гладката му текстура го прави идеална основа за, пастети или дори като заместител на масло в печива.

Фитнес ентусиастите го включват в режима си заради високата енергийна стойност и усещането за ситост, която дава. Веганите и вегетарианците също често го използват като здравословен заместител на животинските мазнини.

3 лесни и вкусни рецепти с авокадо

Гуакамоле по мексикански

Необходими продукти:

  •  2 узрели авокадота
  •  1 малък домат, нарязан на кубчета
  •  1 малка глава червен лук, ситно нарязан
  •  1 скилидка чесън (по избор)
  •  1/2 люта чушка (по желание)
  •  Сок от 1 лайм
  •  Сол и кориандър на вкус

Начин на приготвяне:

Смачкайте авокадото с вилица до желаната текстура. Добавете останалите съставки, разбъркайте добре и сервирайте със салата, начос или върху тост.

Зелена салата с авокадо и киноа

Необходими продукти:

  •  1 авокадо, нарязано на кубчета
  •  1 чаша сварена киноа
  •  1 краставица
  •  1 шепа рукола или спанак
  •  1/2 червена чушка
  •  Зехтин, лимонов сок, сол и пипер за дресинг

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в голяма купа. Полейте с дресинг и сервирайте охладено. Перфектна като обяд или лека вечеря.

Тост с авокадо и яйце

Необходими продукти:

  •  1 авокадо
  •  1 филия пълнозърнест хляб
  •  1 яйце (поширано, пържено или варено)
  •  Сол, пипер, чили люспи

Начин на приготвяне:

Запечете хляба, намачкайте авокадото и го разстелете върху него. Сложете яйцето отгоре и поръсете с подправки. Бърза и засищаща закуска.

Авокадото не е просто модерна храна, то е истински съюзник на здравето, красотата и добрия вкус. Лесно за приготвяне и комбиниране, то намира място както в ежедневното меню, така и на изисканата трапеза. Добавете го в диетата си и се насладете на ползите му, а тялото ви ще ви бъде благодарно.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares