Авокадото неслучайно е обявено за една от най-полезните храни в света. Богато на здравословни мазнини, витамини и антиоксиданти, този кремообразен плод е същинска витаминозна бомба за тялото и ума. То съдържа мононенаситени мазнини, които подпомагат работата на сърцето, намаляват нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и повишават „добрия“ (HDL). Освен това, е източник на калий, дори в по-големи количества от бананите, което го прави отлично средство срещу високото кръвно налягане.
Авокадото е и мощен източник на фибри, които подобряват храносмилането и регулират кръвната захар. Витамините Е, C, K и група B, както и лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти, са важни за здравето на очите и го превръщат в изключително пълноценна храна. А благодарение на високото съдържание на мазнини, тези полезни вещества се усвояват още по-добре от организма.
Защо авокадото е толкова обичано?
Освен здравословните му качества, авокадото се радва на огромна популярност заради своята универсалност. То може да се използва както в солени, така и в сладки ястия, от сандвичи и салати до смутита и десерти. Копринено гладката му текстура го прави идеална основа за, пастети или дори като заместител на масло в печива.
Фитнес ентусиастите го включват в режима си заради високата енергийна стойност и усещането за ситост, която дава. Веганите и вегетарианците също често го използват като здравословен заместител на животинските мазнини.
3 лесни и вкусни рецепти с авокадо
Гуакамоле по мексикански
Необходими продукти:
- 2 узрели авокадота
- 1 малък домат, нарязан на кубчета
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън (по избор)
- 1/2 люта чушка (по желание)
- Сок от 1 лайм
- Сол и кориандър на вкус
Начин на приготвяне:
Смачкайте авокадото с вилица до желаната текстура. Добавете останалите съставки, разбъркайте добре и сервирайте със салата, начос или върху тост.
Зелена салата с авокадо и киноа
Необходими продукти:
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- 1 чаша сварена киноа
- 1 краставица
- 1 шепа рукола или спанак
- 1/2 червена чушка
- Зехтин, лимонов сок, сол и пипер за дресинг
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в голяма купа. Полейте с дресинг и сервирайте охладено. Перфектна като обяд или лека вечеря.
Тост с авокадо и яйце
Необходими продукти:
- 1 авокадо
- 1 филия пълнозърнест хляб
- 1 яйце (поширано, пържено или варено)
- Сол, пипер, чили люспи
Начин на приготвяне:
Запечете хляба, намачкайте авокадото и го разстелете върху него. Сложете яйцето отгоре и поръсете с подправки. Бърза и засищаща закуска.
Авокадото не е просто модерна храна, то е истински съюзник на здравето, красотата и добрия вкус. Лесно за приготвяне и комбиниране, то намира място както в ежедневното меню, така и на изисканата трапеза. Добавете го в диетата си и се насладете на ползите му, а тялото ви ще ви бъде благодарно.