Бъдни вечер е нощта преди Рождество Христово. Рождественският 40 дневен пост още не е свършил и на трапезата на православните християни трябва да има само постни ястия. Според народните поверия броят им трябва да е нечетен. Ето няколко идеи, които може да приготвите за семейството в тази празнична нощ, в очакване на големия празник.
Содена питка – хлябът винаги има централно място в традиционната българска трапеза. За Бъдни вечер пригответе ароматна содена питка.
Кисело зеле – на салата с малко олио и червен пипер или приготвено като основно ястие на фурна или на тенджера с малко ориз.
Прясно зеле – на салата с моркови или с домати на фурна като основно ястие. Може да се приготви и в гювеч.
Картофи – картофена салата или печени на фурна като основно ястие.
Боб – отново може да избирате между бобена салата, салата боб с лютеница или боб яхния. Може да го сготвите и в гювеч.
Туршии – българите имаме голямо разнообразие от рецепти и асортимент. Сложете от всичко по малко.
Постни сарми – зелеви или лозови, важното е плънката да е постна – например от ориз, гъби и подправки.
Пълнени чушки с боб – това е единствената постна рецепта с вкусния зеленчук. Става много вкусно и засищащо.
Леща яхния – ако основното изберете да е нещо с боб, не правете яхния от леща, но иначе е вкусна идея.
Лютеница, домашно сладко – ако имате приготвени такива, сложете по една купичка на масата.
Салата от зеле, моркови и цвекло – по-рядко срещано предложение, но много вкусно и витаминозно.
Пастет от печени патладжани с чесън и орехи – много вкусна разядка.
Гювеч – той трябва да е само с зеленчуци, за да е постен. Това не означава, че няма страхотно вкусни рецепти.
Постни баници – само кори и плънка.Тя може да е най-различна от картофи до спанак. Българите много обичаме празеника.
Тиква, орехи – това са предпочитаните продукти за десертите на Бъдни вечер. Тук вече вариантите какво да приготвите с тях са страшно много. Кремове, тиквеник, щрудел, сладки и още много други, като пълнена тиква с локум например. Зависи какво имате желание да направите. Не забравяйте, че не може да използвате мляко и яйца.
Постен ориз – със зеленчуци, с гъби. Сложете повечко мазнина и отново става много вкусен.
Салата Ропотамо без риба – да, звучи като таратор без краставица, но ще се изненадате, че и така е вкусно.
Ошав – направо си е задължителен за трапезата на Бъдни вечер. Много домакини приготвят и варено жито.
Печени ябълки с мед и канела – направо миришат на Коледа.
Баклава – всеки знае, че не може без нея, макар че не е десерт от българската кухня.
Традиционно българите пият греяно вино или компот на Бъдни вечер.